Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životna sredina
  • 13.12.2019. 17:00

Eko taksa: Domaćinstva koja zagađuju sredinu godišnje će plaćati 1.200 dinara

Od Nove godine za ekološku taksu građani će plaćati fiksnu naknadu u visini od 1.200 dinara godišnje, a firme od 5.000 do dva miliona dinara.

Foto: Bigstockphoto/jokerpro production
  • 101
  • 4
  • 0

Od nove godine domaćinstva će, za naknadu ekološke takse umesto po kvadratu plaćati fiksno. Vlada Srbije donela je novu uredbu o naplati ekoloških taksa. Građani će plaćati 1.200 dinara godišnje, dok će firme biti dužne da izdvoje od 5.000 do dva miliona dinara, shodno veličini kompanije i količini zagađenja koje emituju.

Uredba koja se odnosi na preduzeća primenjivaće se od ovog meseca, dok će se od 1. januara naplaćivati fiksna taksa domaćinstvima koja se greju na čvrsta goriva. Svi ostali građani, umesto po kvadratu stana, od Nove godine eko-taksu plaćaće fiksno - 100 dinara mesečno.

Naknada firmama se računa prema emitovanju štetnih materija, odnosno količini azotnih oksida i sumpor-oksida koje se ispuštaju u vodu, vazduh ili zemlju. U uredbi je pojašnjeno da su utvrđene tri kategorije delatnosti, koje imaju veliki, srednji i mali negativan uticaj na životnu sredinu. U prvoj kategoriji su kompanije koje se bave rudarstvom, proizvodnjom hrane ili preradom drveta i tekstila. U srednjoj su uzgoj stoke i prerada voća i povrća, dok trećoj pripada trgovina na malo i veliko.

U Srbiji zagađen vazduh odnese više od 3.000 života godišnje

Zbog posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba

Podsećamo krajem oktobra kako su mediji izveštavali, vazduh u više gradova Srbije bio je "jako zagađen". Teško se disalo u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice. Danas je vaduh u Beogradu, posredstvom sajta airivisual.com okarakterisan kao nezdrav za osetljive grupe. 

Najzagađeniji vazduh udisali su Valjevci, gde je, kako se navodilo tokom vikenda na sajtu Er vižual, indeks zagađenosti bio 309. Konkretno to je značilo da je vazduh u Valjevu kvalifikovan kao "opasan" po zdravlje ljudi. Koncentracija PM-2,5 čestica je čak 259 mikrograma.

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju Marijan Ivanuša izjavio je da zbog posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba.


Tagovi

Eko taksa Ekologija Zaštita životne sredine Zagađenje vazduha Vlada Srbije


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.