• Zdrava hrana
  • 04.11.2019. 18:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Evo gde možete da jedete hleb do mile volje, a da se ne ugojite

Mlada i ambiciozna Milica Veselinović dosetila se i otvorila specijalizovanu radnju "Svet hleba" u Novom Sadu, u kojoj po svojoj recepturi spravlja ovu zdravu namirnicu, koja je neizostavna hrana na našim trpezama.

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 3.404
  • 668
  • 0

Iz godine u godinu broj gojaznih osoba raste, kako kod nas tako i u svetu, a nepravilne ishrana i prekomerno sedenje je jedan od glavnih razloga za to. S druge strane mnogi, da bi održali dobru liniju tela, ali i svoje zdravlje iz upotrebe izbacuju hleb, a posebno beli za koji smatraju da je pun aditiva i kvasca. 

Mnogi građani ne veruju ni u hrono i integralne hlebove koji se prodaju u trgovinama, a čak su i stručnjaci pre dve godine upozorili kako je hleb koji kupujemo vrlo lošeg kvaliteta, a da se nažalost ta situacija neće popraviti u skorije vreme. Takođe i laik može da primeti da se hleb koji jedemo mrvi, da je veoma gnjecav, bezukusan, a na njega se teško maže. 

Ko u EU jede najjeftiniji, a ko najskuplji hleb i žitarice?

Četiri vrste hleba: Godo, speltas, nordijski i poslastica od banana 

Ipak, nutricionisti ističu kako ovu važnu namirnicu ne smemo da izbacimo iz ishrane, ali gde i kako pronaći kvalitetan hleb od punog zrna i kvalitetnog brašna, ako se zna da je prepun aditiva i kvasca. Domaćice u selu i po koja u gradu pribegavaju najstarijim metodama, mešenju hleba kod kuće, ali one prezaposlene jednostavno nemaju vremena za to.

Zato se u Novom Sadu mlada i ambiciozna Milica Veselinović dosetila i otvorila je specijalizovanu radnju "Svet hleba" u kojoj po svojoj recepturi spravlja ovu zdavu namirnicu, koja je neizostavna hrana na našim trpezama. 

U Miličinoj kuhinjici najfinije brašno i još neki dodaci dobijaju prefinjeni ukus, a ko je ovde jednom kupio i pazario rado se vraća i postaje stalna mušterija. Za sada mesi četiri vrste hleba - godo je najomiljeniji, a pravi se sa konopljom, kimom, suncokretom, susamom, golicom, origanom, prosom, lanom i sa četiri vrste integralnog brašna. Ovaj hleb je kako saznajemo bez šećera, kvasca i aditiva. Drugi ništa manje vredan je speltas, beskvasni hleb sa dodacima bosiljka i lana, za ljubitelje slatkog, u prodaju se nalazi odličan i preukusan hleb od banana. Ima ga u dve varijacije sa i bez čokoladanog preliva. 

Ponekad uvrsti i nordijski koji se pravi sa pivom, od ražanog zrna, ražanog brašna, meda, suncokreta i susama.

"Shvatila sam da ljudi nemaju kvalitetan hleb u svom okruženju i često ga zato i izbegavaju. A zapravo on je neizbežan na našim trpezama, tajna ove namirnice zapravo leži u pravoj gastronomskoj vrednosti, ali i kulturološkoj i duhovnoj posebnosti. Hleb treba da doživljavamo kao nešto lepo, a ne da se pribojavamo da ga pojedemo. On nije muzejska vrednost, hleb je zapravo ljudska riznica kolektivnog pamćenja. Smatram da je zapravo priča o hlebu ujedno i priča o čoveku gde se kroz tu prizmu upoznajemo sa simboličnim, antropološkim socijalnim i gastronomskim aspektima života," kaže Milica.

Hleb dostupan i na parče 

Inače, kako kaže ideja da uopšte počne da mesi, a kasnije i prodaje hleb rodila se onog momenta kada se i sama uverila da pravog i kvalitetnog hleba nema u prodaji. Zato je dobro razmislila šta je to što bi zadovoljio ukus krajnjeg potrošača, isprobala je razne recepte da bi na kraju dobila ove originalne recepte i finalne proizvode u kojima mnogi Novosađani uživaju.

Kako kaže, godo i spelta hleb kupuju svi, a sve češće ima i mušterije koji pate od problema sa dijabetesom i kandidom, jer su primetili da im ova namirnica veoma prija.

"Odmah da se razumemo, ovo nije lekoviti hleb, niti ima lekovita dejstva. Mada su mi mnogi, posebno stariji ljudi rekli kako se bolje osećaju od kada ga jedu. Hleb prodajem i na parče, a ideja je proistekla od jedne penzionerka koja je rekla da je sve vrlo ukusno i lepo, ali da ona nema para da kupi ceo hleb. Posle toga sam uvela kupovinu na parče, 100 grama hleba staje 35 odnosno 50 dinara, dok je parče hleba od banana 80 dinara," naglašava Milica. 

Na Staroj planini pravi se hleb na način star 7.000 godina

Zdrav keks za školarce

A kako to obično biva, ova mlada preduzetnica nije se zaustavila samo na hlebu, jer je uvidela kako se pokazala potreba i za drugom hranom. Zato je ova mlada i preduzimljiva Novosađanka, počela da pravi i sendviče, naravno od hleba koji mesi, ali i keksiće koji su pravi hit među školarcima. 

"Trenutno je u ponudi pecivo koje se pravi bez brašna, kvasca i šećera, zatim kolačići spravljeni od čokolade sa čilijem i puterom. Za one koji vode računa o svom zdravlju i izgledu imamo i dve vrste sendviča - posne sa domaćim humusom, mikrobiljem graškom, paprikom, klicama i krastavcima, kao i sendviče sa domaćom pilećom paštetom," otkriva Milica. 

Sem što se miris hleba širi ulicom, ništa manje nisu ukusne ni čorbe i potaži. Svaki dan Milica pravi nešto novo, a danima kada se pravi potaž, bebe sa mamama su rado viđeni gosti. 


Tagovi

Zdrav hleb Hrono i integralni hleb Svet hleba Zdrava hrana Hleb od spelte Hleb od banane Milica Veselinović


Autorka

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi