Tanja Savić-Bocan iz Kikinde uzgaja guske i pravi mast, ali i čvarke i kobasice od guščijeg mesa.
Guščija mast se zbog svojih lekovitih svojstava u narodnoj medicini odvajkada koristila kao lek za bronhitis, astmu, kašalj, upalu pluća, laringitis. Ukratko, za sve probleme sa disajnim putevima, naročito kod dece.
Boreći se protiv bolesti disajnih puteva mnogi se okreću tradicionalnim prirodnim lekovima. Jedan od najpoznatijih, u koji su se zaklinjale naše bake, je guščija mast koja je danas sve omiljenija.
Ovaj stari lek se u narodnoj medicini najviše koristio za lečenje plućnih bolesti. Oni koji su je koristili potvrdiće da je odlično pomoćno lekovito sredstvo, bilo da se pije sa mlekom ili čajem ili da se stavlja oblog na grudi.
Mnogi se pitaju kako doći do prave i dobre guščije masti. Mnogi poljoprivrednici u svom dvorištu, baš kao nekad, uzgajaju guske za svoje potrebe. Tanja Savić-Bocan iz Kikinde jedna je od njih.
"Imam veliko jato gusaka, trenutno su na otvorenom, u blizini šume gde još uvek ima trave. Dostupna im je i voda, što one i vole. Imamo svoj inkubator i tako podmlađujemo jato", kaže naša sagovornica objašnjavajući da guske dohranjuju žitaricama i zelenom salatom koju redovno dobijaju od jednog proizvođača.
Kako nam je objasnila, guske starosti od devet meseci teške su od pet do šest kilograma, a od jedne može da dobije 700 ml masti.
"Kada zakoljem nekoliko gusaka odvojim masnoću, seckam je na sitne komade topim u velikoj šerpi neprestano mešajući da ne zagori. Ova masnoća se brže topi nego svinjska, sačekam da se malo prohladi i sipam u staklene teglice. To je prava, čista guščija mast."
Objašnjava da je najbolje da se po jedna manja kašika rastopi u mlakom mleku i tako pije. Ona pravi i odličnu mešavinu meda i guščije masti što preporučuje za poboljšanje imuniteta, bronhitis, prehlade i kašalj.
I to nije sve, gde se topi mast tu mora biti i čvaraka. Za ljubitelje domaćih i svežih, prava su poslastica, kao i kobasice od guščijeg mesa. Pravi delikates.
"Kobasice se ne mogu praviti od čistog guščijeg mesa, tako bi bile potpuno suve. Mora se dodati oko 30 odsto svinjske masnoće. Stavljaju se uobičajeni začini, suše se na dva do tri dima i onda prenose na promaju", kaže onda, dodajući da sve proizvode prodaje putem društveni mreža.
Pravu guščiju mast lako ćemo prepoznati po njenim osnovnim karakteristikama, ima specifičan miris i ukus, žute je boje, lako se razmazuje i topi na sobnoj temperaturi.
Guščije meso je tamne boje, od mladih je mekše i ukusnije, bogato je gvožđem, cinkom, kalijumom, fosforom, kao i vitamina A, B1, B2, B3, B5, B9, B12. Zbog svojih karakteristika preporučuje se anemičnim osobama, jer je odličan izvor mineralnih materija, a poboljšava i cirkulaciju, jača imuni sistem i stimuliše sekreciju žučnih kiselina. Poželjno je da ga jedu deca, a i odrasli, jer nema holesterola.
Uzgajanje gusaka: Troškovi hrane minimalni, jer same traže travu i insekte
Jela od guščije džigerice, posebno pašteta, predstavljaju delikates, a oni koji su je probali tvrde da vredi svaku paru. Meso guske naći ćemo na jelovniku mnogih zemalja, a kod nas se najviše koristi za paprikaše, čorbe, supe, paštete, jednako je ukusno i kuvano i pečeno.
Naslovna fotografija: AK grafika/Shutterstock/Balkans Cat/Tanja Savić-Bocan
Tagovi
Autorka