Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šišarke
  • 18.09.2023. 07:30

Kako iskoristiti šišarke i na šta paziti?

Prirodan materijal, lako dostupan, koji se može koristiti u baštama, voćnjacima i cvetnim vrtovima. Evo saveta na koji način upotrebiti šišarke.

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 877
  • 47
  • 0

Šišarke crnogoričnih vrsta su vredan materijal koji možemo koristiti u poljoprivredi, posebno u baštama, voćnjacima i cvetnim vrtovima. U područjima gde ih ima mnogo pravo su blago koje možemo iskoristiti, a imaju različitu namenu.

Prednost im je što su potpuno prirodne, lako dostupne i možemo ih sami pronaći i sakupiti. Prazne šišarke, iz kojih je ispalo seme, su prekrivene smolama i zbog toga se razlažu sporo i postepeno.

Višestruka primena

Jedna od čestih načina upotrebe je kao drenažnog sloja. Tamo gde nema peska, šljunka ili polomljenih cigli možemo ih iskoristiti za odvođenje suvišne vode iz zone korenovog sistema ili u posudama, saksijama.

Takav sloj kod sadnje na otvorenom treba da je debljine 10 do 15 cm kako bi obezbedili dugotrajnu drenažu.

Odlične su kao materijal za malčiranje, a često se koristi u kombinaciji sa osušenim iglicama bora. Ovakav malč se razlaže dug niz godina i obezbeđuje čuvanje vlage u zemljištu. Osim toga, sloj malča debljine od pet centimetra je nepogodan za mrave i puževe. Oni se preko njega neće peti na vaše biljke, jer im ne odgovara miris i oštri rubovi. Takođe, i mačke će izbegavati ovakva područja. Ipak, zanimljivo je da šišarke jele privlače mrave i njih možete iskoristiti kao mamac.

Malč od ovoga materijala ima ulogu termoizolatora koji zimi greje, a leti hladi. Razbijaju velike kapi kiše i smanjuju eroziju zemljišta. Još jedna prednost je što sprečava rast korova, ali je najbolje prvo ga ukloniti, postaviti foliju ili geotekstil i tek onda sloj šišarki.

Najbolje će odgovarati vrstama koje vole nešto kiselije zemljište: borovnici (naslovna fotografija, op.ur.), hortenziji, četinarskim vrstama, azeleji, rododendronu. Ružama odgovara malčiranje u kombinaciji sa iglicama bora.

Tokom jeseni opale šišarke sadrže seme (Foto: Ranka Vojnović)

Izbegavajte ih koristiti u ovim slučajevima

Možete ih koristiti za paljenje roštilja ili vatre, jer se veoma brzo zapale. Međutim, ne ostavljate ih u blizini izvora vatre jer je dovoljna jedna iskra da se zapale.

Ne koristite ih za prekrivanje staza. Kada se nakvase vodom ili posle kiše, snega postaju veoma klizave i opasno da se krećete preko takve površine.

Ne treba ih dodavati u kompostnu gomilu, jer imaju smolaste materije koje baktericidno deluju na korisne mikroorganizme. Borove šišarke se raspadaju od 10 do 15 godina.

Šta sa biljnim i organskim ostacima? Vreme je za kompostiranje

Ako ih koristite za ukrase, imajte na umu da svoj atraktivan izgled zadrže tri do četiri godine i potrebno ih je promeniti kao bi estetski dojam bio bolji.

Oprezno s onima iz šume

Donete iz šume ne mogu se odmah primeniti. Potrebno ih je dezinfikovati i tretirati protiv bolesti i štetočina. Rasturimo ih u jednom sloju na betonskoj površini, tretiramo antiseptikom ili odgovarajućim rastvorom. Ostavimo da se osuši i zatim obavimo ispiranje.

Tokom jeseni opale šišarke sadrže seme, a one bez semena možemo sakupiti sledeće godine, od proleća i tokom leta. U slučaju da želimo koristiti ovogodišnje, moramo ih ostaviti pored izvora toplote da se otvore, a zatim istresemo seme.


Tagovi

Šišarke Crnogorične šišarke Šišarke jele Šišarke bora Malčiranje šišarkama Suzbijanje puževa Suzbijanje mrava Malč od šišarki Upotreba šišarki Drenaža šišarkama


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.