Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovina u kompostu
  • 19.01.2018. 19:15

Kako kompostirati ili reciklirati jelku?

Praznici su za nama, a novogodišnja jelka može i dalje da vam posluži i to na nekoliko načina!

Foto: Michelle Vala / Pixabay
  • 548
  • 53
  • 0

Ako u vašem mestu nema organizovanog odvoza novogodišnjih jelki, koje će reciklirati komunalna služba, kao što je to u Beču, ovo možete učiniti sami. Samo, pre toga skinite kuglice i ostale ukrase. Šalu na stranu jer, postoji nekoliko načina na koje jelke možete kompostirati ili reciklirati.

Kompostiranje

Mnogi se boje da borovina zemljište čini kiselim, ali to nije slučaj ako se pre toga razgradi u kompostu. Istina, borove iglice i grančice se sporije razgrađuju, zbog voska kojom su obložene i smole u samim grančicama. Međutim, takva biomasa će kompost činiti prozračnim, a ostatak mase će se brzo razgraditi, jer će dobiti vazduha. Zato svakako pre kompostiranja usitnite grančice i grane - neka borovina čini tek 10 odsto.

Osim otpadaka, u ovu kompostnu gomilu možete da stavite i malo stajskog đubriva, te svake dve nedelje promešati, kako bi što pre dobili humus.

Takođe, ovu biomasu možete koristiti na novoj kompostnoj gomili, pa nakon što ste iskopali rupu za drenažu, na nju poslažite grančice i iglice, a na to dalje bacajte otpad koji se može kompostirati.

Pokrivka za tlo

Borove iglice, grančice i usitnjene deblje grane možete koristiti i kao pokrivku za tlo, koja će sprečiti isušivanje. Dakle, ove zime usitnite grane, a na proleće pomešajte sa đubrivom i postavite po površini. Tako će gliste iz dubljih delova zemlje doći na površinu i dodatno izdrenitrati tlo, kopajući tunele.

Grančice na stazice

Trenutno u baštama i nema puno posla, ali ima se šta za ubrati - raštan, blitva, prokelj. Po stazama možete raširiti borove grančice, koje će ipak ublažiti skupljanje blata na obući, a do proleća će se i razgraditi.

Hranilica za ptice i podrška za mahunarke

Novogodišnju jelku možete prisloniti na ogradu i potom okačiti hranu za ptice. Na proleće vam jelka može poslužiti kao podrška za visoke mahunarke.

Foto: Michelle Vala / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.