Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 12.12.2022. 09:00

Kako nastaju organska vina i ulja iz Toskane - grozdove ne gnječe, a čime đubre?

Vinarija "Fattoria Lavacchio" vinovu lozu proizvodi na 25 hektara, a proizvodi i ulje od 12.000 stabala maslina.

Foto: Bojan Kecman
  • 197
  • 12
  • 1

Vinarija "Fattoria Lavacchio", udaljena sat vremena vožnje od Firence jedna je od retkih koja u regiji Toskana proizvodi organsko vino. Čokoti su stari od 15 do 59 godina, a vino koje se dobija od njih, osim Italije i evropskih zemalja, stiže i do kupaca u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Jedna od olakšavajućih okolnosti je u tome da se ova vinarija, koju su posetili učesnici BTSF seminara o proizvodnji i označavanju organskih proizvoda, nalazi na višoj nadmorskoj visini u odnosu na vinograde u kojima se primenjuje konvencionalna proizvodnja.

Teško je rešiti se korova

Najveći problem, naravno, predstavljaju korovi, kaže Rikardo Marki koji je zadužen za proizvodnju i zaštitu vinograda. Korove kose, ali ih često i okopavaju jer stalnim košenjem njihov korijen samo jača.

U normalnim godinama prinos iznosi šest tona po hektaru

"Ide i do 1,5 metar u dubinu. Jedan red između čokota ostavljamo zatravljen dok drugi frezamo, kako bi koliko-toliko, smanjili jačinu korena. Freziramo pasulj, žitarice i leguminoze koje koristimo kao đubrivo, a kosimo ih i frezamo krajem njihove vegetacije", navodi Marki i dodaje kako duće godine rotiraju redove pa onaj koji je bio zatravljen, frezaju. Koriste i goveđi stajnjak, organski, sa obližnje farme.

U vinariji nemaju sistem za navodnjavanje pa je ove godine, zbog izrazito suvog leta, prinos bio za 20 odsto manji u odnosu na godine kada ima dovoljno kiša. Spas je došao u avgustu kada je palo dosta kiše, inače, prinos bi bio još manji.

Smanjena upotreba bakra

U normalnim godinama prinos iznosi šest tona po hektaru. Ove godine Marki je izmerio temperaturu od 52°C na visini od 10 centimetara iznad zemljišta. Što se tiče zaštite ona nije laka.

"Koristimo bakar i sumpor. Bakar smo, do pre nekoliko godina, koristili u količini od šest kilograma godišnje, po hektaru, a sad smo smanjili na četiri kilograma. Deo žitarica, pasulja i leguminoza, kada ih pokosimo, otapamo u vodi, pa s tim đubrivom prskamo čokote", pojašnjava Marki.

Godišnja proizvodnja je 120.000 flaša

Navodi kako imaju često problem sa grožđanim moljcem, ali uspevaju ga kontrolisati. Povoljno je i to što je dosta vetrovito područje pa nema mnogo problema sa plamenjačom i pepelnicom za koju, kao indikator, koriste ruže.

Ne planiraju povećanje proizvodnje

Inače, vinarija "Fattoria Lavacchio" vinovu lozu proizvodi na 25 hektara, a proizvodi i ulje od 12.000 stabala maslina. Za preradu zadužen je Tacuhiko Ozaki. Koriste organske kvasce, a grožđe se fermentira sedam do 10 dana.

"Bobice se ne melju već se cele stavljaju u rostfrajne tankove. Za aktivaciju enzima koristimo vruću vodu, a dezinfekciju tankova, radimo sa kaustičnom sodom i hidrogen peroksidom. Vino držimo pet meseci u drvenim buradima. Nema potrebe da gnječimo grozdove, kao što se često vidi u filmovima", sa osmehom ističe Ozaki.

Proizvodnja nije kao u filmovima, kaže Ozaki

Godišnja proizvodnja je 120.000 flaša. Za vino i maslinovo ulje iz ove vinarije vlada veliko interesovanje. Izvoze se u Sjedinjene Američke Države, Kanadu i nekoliko evropskih zemalja. Ne nameravaju da povećaju proizvodnju jer ne žele da menjaju proverene recepte za proizvodnju vrhunskih belih, crvenih i rozih vina, kao i maslinovog ulja.

Pet najboljih vinograda na svetu

Posetioci ove vinarije mogu da borave u luksuznom hotelu, izgrađenom u italijanskom etno stilu, u kojem mogu da se probaju proizvodi, a i ostali sadržaji oko hotela predviđeni su za uživanje i vrhunsku zabavu.


Tagovi

Fattoria Lavacchio Organska proizvodnja vina Kaustična soda Hidrogen peroksid Rikardo Marki Tacuhiko Ozaki Bakar Sumpor Ruže Plamenjača vinove loze Pepelnica vinove loze


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.