Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klice
  • 30.04.2024. 14:00
  • Kolubarski okrug, Kotešica, Valjevo

Klice spelte i ječma kao hrana, još liofilizovana

Imati organsku baštu i prirodnu hranu makar i za sopstvene potrebe, veoma je značajno u današnje vreme, a Zorica i Petar Dobrivojević, primer su koji treba slediti.

Foto: Depositphotos/joannawnuk (ilustracija)
  • 156
  • 46
  • 0

Priča o zdravlju je zapravo, priča o svima nama kojima je stalo do opšteg dobra u vidu života i zdravlja, lepote duha i tela, a ne do pukog biznisa. Ovim principom se vode Zorica i Petar Dobrivojević iz Kotešice kod Valjeva koji su pre više od deset godina počeli da proizvode sok od spelte i ječma, a pre četiri godine napravili su prvi liofilizovani proizvod u prahu.

Naše ćelije u organizmu prepoznaju proizvode od spelte i ječma koji daju snagu i energiju, a ti proizvodi mogu se koristiti i sami, a mogu se dodavati u sokove, smutije.

"Ta eksplozivna energija klice se dobija klijanjem na vodi bez zemlje, bez hemije, dakle prirodnim putem, gde se do 600 posto uvećava ta nutritivna. Sadrži i super oksidans dis-mitazu koji je jako bitan za naše zdravlje, to je antikancerogeni prirodni enzim koji štiti ćelije od slobodnih radikala", kaže Zorica Dobrivojević i dodaje da hlorofil - zelena krv koja sadrži magnezijum i sa sunčevom energijom postiže energiju koja doprema kiseonik do naših ćelija.

Kapacitet za jednu tonu žita u tacnama (foto: Sanja Dovečer)

"A kada kiseonik dođe do naših ćelija, on stvara tu baznost i to nam je jedna otpornost za naš imunitet. Za naš organizam je značajan i beta glukan koji je bitan za apsorpciju hrane i uopšte za naš probavni sistem."

Liofilizovani proizvodi u prahu

Ono na šta su Dobrivojevići posebno ponosni, je što su pre nekoliko godina započeli proizvodnju liofilizovanih proizvoda u prahu. Smatraju da je to hrana budućnosti gde se suplementacijom na -60oC izvuče voda i dobija se sprašena masa koja je lako usvojiva i dobra za naše zdravlje. 

Kada se izvuče voda dobija se sprašena masa

"Našli smo da je mnogo bolje izvući tu eksplozivnu embrionalnu energiju kada se zrno samo kvasi vodom i ne koriste se nikakve hemiske supstance, pa ni čak ni prirodne, i dobija se do 600 posto više nutrijenata nego obično što biljka ima ili zrno koje jedemo u brašnu ili na neki drugi način", kaže i dodaje da ovaj proizvod koji pripada grupi mikrobilja koji čini najkvalitetnija hrana, izdvaja baš ovaj superoksidansdis - mutaza.

Deset dana za jedan proizvodni ciklus

Kada je reč o procesu proizvodnje Dobrivojevići kažu da vremenski okvir dosta zavisi od temperature i okvirno traje oko 10 dana. Ističu i da sa većom količinom neophodnog za distribuciju, ne sme se gubiti kvalitet proizvoda.

"Mi imamo te kapacitete da jednu tonu žita možemo u tim svojim tacnama da preradimo, što nije ni malo, ali za neku ozbiljniju još proizvodnju normalno traži se i veći broj tacni. Posle klijanja sledi 'šišanje' i neko bi rekao da je to trava ko trava. Međutim, visina vlati ne treba da bude veća od 10 cm, da bi se što više izvuklo korisnih materija", kaže naša sagovornica i dodaje da potom ona mora odmah da ide na ceđenje, pa zamrzavanje.

Da li je liofilizovana hrana budućnost?

"Na sreću, imamo Centar za liofilizaciju u Valjevu i to je velika prednost jer možemo postati centar za proizvodnju zdrave hrane."

Do dovoljne količine zrna, ječma i spelte dolaze na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu, ali ne izostaje ni saradnja sa ostalim proizvođačima iz Kolubarskog okruga.

Hrana budućnosti u kapsulama

"Za uzgajanje biljaka koristimo samo stajsko đubrivo i prskanje je samo mikrobiološkim đubrivima, koji su potpuno ekološki. Međutim, ovaj rast prodaje nameće i kupovinu dodatnog žita i mi smo prisiljeni da kupujemo od drugih proizvođača. Malo je teže naći ječam u organskoj varijanti, ali spelta se vrlo lagano gaji kao organska."

Latice ruže izvor antioksidanasa

Dobrivojevići planiraju da povećavaju proizvodnju, ali i da uvedu nove brendove jer smatraju da tržište postoji.

"Odlučili smo da, u kontaktu sa jednom holandskom firmom, već u sledećoj godini dodamo ovim sadašnjim proizvodima i liofilizovane latice jestivih ruža. Od 300 ruža koje su oni selekcionisali, devet su svrstali u prehrambene. Njihove dve laboratorije su radile ispitivanja i pronašli su da u laticama ima sedam i po puta više antioksidanata, nego što ima u bobičasom voću, koje je pojam za antioksidante", kaže Zorica.

Zorica Dobrivojević planira povećanje proizvodnje

Ti antioksidanti bi još podigli nivo proizvoda, kao i kvalitet, pa su već prošle godine posadili i pomenute holandske ruže, a imaju i engleske i francuske jestive ruže.

"Imamo i one naše stare sorte đulber šećer, i još neke, ali one mesec dana cvetaju i završavaju. Ove druge cvetaju tokom cele godine, pa čak i u decembru." 

Početkom ove godine Dobrivojevići su dobili nagradu za najbolji proizvod u grupi veganskih na Ukus Festu za brend Green Energy.


Tagovi

Hrana budućnosti Klice spelte Klice ječma Liofilizacija Zorica Dobrivojević Petar Dobrivojević Horofil Kapsule Apsorpcija


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.