Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska hrana
  • 29.09.2018. 08:30

Ko najviše zarađuje od organske hrane?

Nedavno je vodeće nemačko udruženje proizvođača, prerađivača i trgovaca organskom hranom objavilo je publikaciju koja pokazuje da je Švajcarska u 2016. godini imala najveći prihod od organskih namirnica po glavi stanovnika, odnosno 337 dolara (blizu 34.000 dinara).

Foto: Pixabay/b1-foto
  • 274
  • 18
  • 0

Globalno tržište organske hrane rapidno raste, a još pre šest godina, dakle u 2012., premašilo je vrednost od 60 milijardi dolara. U razvijenim zemljama sve se češće otvaraju trgovine specijalizovane za organsku hranu, a u drugim zemljama trgovački centri sa mešovitom robom proširili su asortiman organskih proizvoda. 

Za mnoge, a to se odnosi i na naš region, viša cena organskih proizvoda čini ih nedostupnim za sve. Ova statistika tako pokazuje i značajnu razliku u prihodu stanovništva određenih zemalja. 

Nedavno je vodeće nemačko udruženje proizvođača, prerađivača i trgovaca organskom hranom Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft objavilo publikaciju, koja pokazuje da je Švajcarska u 2016. godini imala najveći prihod od organskih namirnica po glavi stanovnika, odnosno 337 dolara (blizu 34.000 dinara). Iza nje se nalaze Danska sa 279 dolara i Švedska sa 242 dolara, navodi Statista.com

Danska rekorder potrošnje ekoloških proizvoda

Na četvrtom i petom mestu su SAD i Nemačka, sa oko 100 dolara manje od Danske i Švedske, odnosno SAD ima prihode od organske hrane 146 dolara po glavi stanovnika, a Nemačka 142 dolara. Na dnu ove lestvice su Kina sa 4 dolara i Rusija sa jednim dolarom. Kod njih je, kao i nažalost kod nas, kupovina organske hrane verovatno još uvek retkost. 

Podaci za 2016. godinu (Foto: Statista)

 


Tagovi

Organska hrana Organska proizvodnja Švajcarska Prihod


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]