Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje
  • 08.10.2023. 09:00

Koja đubriva možemo da primenimo u organskoj proizvodnji?

Neka đubriva za organsku proizvodnju možemo "napraviti" i sami, a ona koja su dostupna bogata su azotom, kalijumom, kalcijumom i drugim elementima.

Foto: Depositphoto/StephanieFrey
  • 702
  • 61
  • 0

U organskoj poljoprivrednoj proizvodnji generalno je zabranjena upotreba sintetičkih đubriva. Umesto toga, poljoprivrednici koji se bave ovom proizvodnjom se oslanjaju na prirodne i organske izvore hranljivih materija kako bi obogatili zemljište i pospešili rast biljaka. Ključni principi ovakve poljoprivrede uključuju zdravlje zemljišta, biodiverzitet i održivost, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno savetodavne službe Vranje Marija Janjić.

Evo nekih uobičajeno dozvoljenih đubriva i dopuna zemljišta u organskoj poljoprivredi:

Kompost

Kompost je osnovna komponenta organske poljoprivrede. Pravi se od razložene organske materije kao što su kuhinjski ostaci, ostaci useva i stajnjak. Poboljšava strukturu zemljišta, plodnost i sposobnost zemljišta za zadržavanje vode. Podsetimo, treba voditi računa da u kompostište ne dopre rizomski korov i bolesne biljke zbog infektivnog potencijala u proizvodnji narednog useva. 

Nastaje razlaganjem organske materije (Foto:Depositphotos/elenathewise)

Kompost izgledom veoma podseća na zgoreli stajnjak, zbog svoje mrvičaste strukture, tamnosmeđe boje i ujednačene mase.

Stajnjak

Životinjsko đubrivo, kada se pravilno kompostira ili odleži, predstavlja vredan izvor hranljivih materija za organske useve. Obezbeđuje esencijalni azot, fosfor i kalijum, kao i organsku materiju za poboljšanje strukture zemljišta.

Pokrovni usevi

Pokrovni usevi, poznati i kao zelenišno đubrivo, uzgajaju se da bi pokrili i zaštitili zemljište tokom perioda kada glavni usevi ne rastu. Kada se ovi pokrovni usevi vrate u zemlju, oni doprinose povećanju organske materije, samim tim povećavaju plodnost zemljišta.

Koštano brašno

Mlevene kosti su izvor fosfora i kalcijuma. Koštano brašno se često koristi kao organsko đubrivo za podsticanje razvoja korena i cvetanja biljaka, ističe Janjićeva.

EU: Uskoro dozvola za korišćenje koštanog brašna u ishrani svinja i živine?

Riblja emulzija

Riblja emulzija se pravi od fermentisanog ribljeg otpada i dobar je izvor azota. Obično se koristi kao tečno đubrivo u organskoj poljoprivredi.

Krvni obrok

Krvavo brašno, dobijeno iz krvi životinja, je bogat izvor azota. Koristi se za brzo povećanje ovog elementa biljkama.

Kameni fosfat

Kameni fosfat je prirodni mineralni izvor fosfora. Često se koristi kao đubrivo sa sporim oslobađanjem u organskoj poljoprivredi.

Ekstrakti algi

Ekstrakti algi su bogati mikronutrijentima, hormonima rasta i drugim korisnim jedinjenjima. Koriste se za poboljšanje rasta biljaka i poboljšanje otpornosti na stres.

Drveni pepeo

Drveni pepeo od neobrađenog drveta može se koristiti za obezbeđivanje kalijuma i podizanje pH vrednosti zemljišta. Njime se može đubriti paradajz, krompir, paprika, patlidžan. Zavisno od drveta koje je sagorevalo, bogat je još i magnezijumom, kalcijumom i mikroelementima. Osim u povrtarstvu može se koristiti kao prihrana jorgovanu, božuru i drugom cveću.

Zašto je dobar i za šta se sve koristi pepeo?

Važno je napomenuti da je u organskoj poljoprivredi naglasak na izgradnji i održavanju zdravog zemljišta kroz prirodne procese. Sintetička hemijska đubriva, genetski modifikovani organizmi (GMO) i sintetički pesticidi generalno nisu dozvoljeni u sertifikovanoj organskoj poljoprivredi. Propisi u vezi sa praksama ove poljoprivrede mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, tako da je od suštinskog značaja da se proizvođači pridržavaju lokalnih standarda i smernica za organsku sertifikaciju, naglašava vranjski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Organska proizvodnja Marija Janjić Zelenišno đubrivo Đubrivo u organskoj proizvodnji Koštano brašno Riblja emulzija Krvni obrok


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...