Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 19.07.2019. 18:00

Na koji način očistiti voće i povrće nakon tretiranja pesticidima

Razna hemijska sredstva koja se koriste u poljoprivredi, ne mogu se oprati samo čistom vodom i tada ih poljoprivrednici ne bi ni koristili. Jer, kada padne kiša, svi preparati za zaštitu bilja odmah bi se isprali. Ovo možete da rešite tako što ćete dodati malo deterdženta u vodu i u ovaj rastvor na nekoliko minuta potopiti voće ili povrće.

Foto: Depositphoto/shalamov
  • 1.383
  • 131
  • 0

Često lekari preporučuju da se tokom letnjih meseci jede što više svežeg voća i povrća zato što su ovo zdrave namirnice

Upotreba pesticida često u praksi bude prekomerna i nije dovoljno kontrolisana. Naime, zbog neinformisanosti, mnogi poljoprivrednici ne znaju kako i sa kojim sredstvom trebalo bi da prskaju biljke. 

Takođe, period od prskanja do konzumiranja, proizvođači često ne poštuju pa kupci ni sami ne znaju da li kući nose zdrave namirnice ili ne. 

Stroža kontrola upotrebe pesticida: Uskoro obuka za poljoprivrednike

Stručnjaci navode da se jabuke, na primer, prskaju više od 16 puta dok je u svetu praksa da se tretiraju samo tri puta u toku vegetacije. Zbog ovakvih trendova, poljoprivrednici u Srbiji trebalo bi da se edukuju, kako bi dobili sertifikat za pravilno korišćenje pesticida.

Takođe, ništa manje ne prska se ni paradajz ili grožđe, a preporuka je da se i u ovim slučajevima smanji nivo pesticida. Uzgajivači jabuka objašnjavaju kako je tretiranje u zasadu od oko 300 stabala, prošle godine obavljeno 14 puta. To ne znači da je svih 14 tretiranja prskano direktno po plodovima.

Kod prskanja, voditi računa o karenci

Kalendar tretiranja izgleda otprilike ovako od zimskog prskanja do cvetanja, obavi se pet tretiranja sa fungicidima i insekticidima, tri tretiranja uradi se dok plodići nisu dostigli veličinu oraha, a ostalih šest, završi se do 10. avgusta i to četiri sa fungicidima i dva u kombinaciji fungicida i insekticida. Pri tom potrebno je voditi računa o karenci, koja je u slučaju primenjenog insekticida bila sedam dana.

Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača Srbije navodi da se godinama bore za prava potrošača kako bi ljudi znali šta jedu i šta unose u svoj organizam. Shodno tome, potrebna je edukacija i građana, ali i poljoprivrednika kako bi se zaštitili od preteranog tretiranja poljoprivrednih proizvoda. 

Evo nekoliko saveta kako da se zaštitite od štetnih uticaja preparata za zaštitu. 

Uklonite deterdžentom ostatke hemikalija

Razna hemijska sredstva koja se koriste u poljoprivredi, ne mogu se oprati samo čistom vodom i tada ih poljoprivrednici ne bi ni koristili. Jer, kada padne kiša, svi preparati za zaštitu bilja odmah bi se isprali.  Ovo možete da rešite tako što ćete dodati malo deterdženta u vodu i u ovaj rastvor na nekoliko minuta potopiti voće ili povrće. Na ovaj način,možete da uklonite većinu ostataka hemikalija.

Sirćetom protiv pesticida

Odavno se zna da je sirće delotvorno u borbi protiv raznih nečistoća. Obično se za ove namene koristi mešavina vode i sirćeta, u razmeri 3:1. Ova smeša odlično je rešenje protiv bakterija, a istovremeno može da ukloni i voštanu prevlaku na površini voća ili povrća. 

Neka istraživanja pokazala su da rastvor sirćeta i vode može da ukloni do 98 odsto bakterija dok čišćenje samo sa vodom uklanja oko 85 odsto.

Kako se izboriti sa pesticidima u voću i povrću?

Najbrži način da se uklone pesticidi jeste da flašu, sa prskalicom u koju ćete nasuti vodu i sirće u razmeri 3:1,dobro promućkate i isprskate namirnice. Nakon toga, isperite ih pod mlazom vode.  Ukoliko imate vremena, možete proizvode ostaviti da stoje 10 do 20 minuta u ovom rastvoru pa tek onda da ih isperete mlazom vode. 

Komercijalna sredstva za čišćenje

U prodaji postoje mnogi preparati za čišćenje, a pojedine reklamiraju kao 100 procentno prirodne zato što u sebi sadrže formulu limunske kiseline. Takođe, postoje i proizvodi na bazi azota, ali preporuka je da se koristite oni čiji su sastojci prirodnog porekla, kako se u ishrani ne bi koristilo voće i povrće sa izmenjenim ukusom.

Napravite sopstveni rastvor 

Ukoliko imate vremena, možete da napravite svoj rastvor. Ostavite ga u flaši sa rasprkivačem i sa njim poprskajte namirnice. Isperete ih zatim pod mlazom vode i nakon toga one su bezbedne za upotrebu. 

Neke od mešavina koje možete sami da napravite

kašika limunovog soka, 
dve kašike soda bikarbone
jedna šolja ili 250ml vode
Izmešajte sve sastojke i isprskajte voće i povrće.

Rastvor sa sirćetom
kašika limunovog soka,
dve kašike belog sirćeta 
šolja (250ml) vode
Postupak je isti kao i u prvom primeru.

Za proizvode koji su prekriveni voskom, možete isprobati sledeću mešavinu:
šolja (250ml) vode,
pola šolje sirćeta (125ml), 
kašika soda bikarbone 
malo ekstrakta semena grejpfruta 
Ostavite namirnice da odstoje u ovoj smesi oko sat vremena.

Mehanička zaštita voća i povrća

Često i najpraktičniji i najbolji način da zaštitite svoje zdravlje od štetnog dejstva hemijskih preparata, jeste mehanička zaštita. Ovaj vid zaštite posebno se odnosi na jabuke koje su i najviše kontaminirane. Pre nego što oljuštite voće ili povrće, dobro ga isperite vodom, da se hemijska jedinjenja& ne bi prenosila preko noža. 


Tagovi

Upotreba pesticida Zdrave namirnice Sertifikat za pravilnu upotrebu pesticida Limunska kiselina Rastvor sirćeta Voće i povrće Goran Papović


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.