Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje bubašvaba
  • 03.10.2020. 16:00

Oterajte bubašvabe niskim temperaturama, nanom i pelinom

Optimalni uslovi za život i razmnožavanje ovih štetočina su toplota, dostupna hrana i vlaga. Vode poreklo iz toplih područja i zbog toga hladnoća uništava sve njihove razvojne forme.

Foto: Depositphotos/keeperofthezoo
  • 313
  • 152
  • 0

Zima je period kada više boravimo u svojim kućama i stanovima i tada ćemo više i primetiti prisustvo bubašvaba. Ovi prilagodljivi insekti mogu naseliti svaki objekat, a kako jaja polažu u teško dostupnim mestima, mogu izazvati mnoge probleme.

Stan ili kuća ne moraju biti naseljeni bubašvabama, ali oni mogu dolaziti sa nekog mesta gde imaju povoljne uslove za život i razmnožavanje. Mračni, topli i vlažni podrumi i ostave idealno su mesto za njih.

Brzo se razmnožavaju

Suzbijanje ovih štetnih insekata nije lako i jednostavno jer veoma brzo dolazi do njihove prekobrojnosti. Može se desiti da hemijskim tretiranjem prostora oni nestanu, ali se veoma brzo pojave i cela priča se ponavlja. Razlog tome je što možete uništiti sve odrasle jedinke, ali ne i jaja koja polažu na skrivena mesta. Iz tih jaja se razvija nova generacija i najezda nepoželjnih podstanara.

Kako od štetočina sačuvati uskladištene žitarice?

Ne postoji čarobni štapić koji će rešiti ovaj problem. To je dugotrajan proces koji obuhvata razne aktivnosti, ali ako živite u zgradi nikada ih se nećete rešiti bez zajedničke aktivnosti svih stanara. Za njih je idealno da u kuhinji ima hrane koja im je dostupna, da kanta za smeće nema poklopac i da imaju dostupnu vodu. Ukoliko je to slučaj, uvek će biti prisutni.

U borbi protiv ovih štetočina važno je da se zatvore sve pukotine u zidovima. Na ventilacione otvore treba postaviti sitnu mrežu koja će sprečiti njihov ulazak u prostorije gde se boravi ili u skladište. Pre svega treba održavati higijenu. Kupite kantu za smeće sa poklopcem.

Hladnoća im je neprijatelj

Bubašvabe vode poreklo iz toplih područja i nema ih u obektima bez grejanja. Izlaganje niskim temperaturama je najjeftiniji i najjednostavniji način njihovog suzbijanja. Temperatura u zatovrenom treba da je deset sati ispod nule, najbolje da je ispod -5°C jer niske temperature uništavaju sve forme insekta, čak i položena jaja.

Biljke repelenti

Mnoge biljke imaju mirise koje oni ne podnose, ali će biljke delovati samo kada je čisto i gde nema hrane i vode koji su dostupni bubašvabama. Mirus citrusa ih odbija. Možete iskoristiti kore pomorandže ili limuna. Najbolje da ih postavite u blizini sudopera, na površinu kuhinjskih elemenata, pored kante za smeće. Ulje eukaliptusa je još jedna aroma koju ne podnose.

Ulje pitome nane - prirodna zaštita od insekata, puževa, voluharica

Nana, pelin, geranijum, buhač su takođe na ovom spisku. Tamo gde rastu ove vrste, njih ili nema ili ih je mnogo manje.

Napravite zamku

Za pripremu zamke potrebna je tegla ili pola plastične boce. Na dno stavite med, malo mesa, rastopljeni šećer ili pivo, a unutrašnje zidove namažite uljem, vazelinom, masnom kremom ili mašću.

Važno je da unutrašnjost tegle bude klizava jer kad jednom štetočina upadne, neće moći izaći napolje. Na spoljnoj strani namestite nešto po čemu će se moći lako popeti. Za to vam može poslužiti stari peškir ili papir.


Tagovi

Suzbijanje bubašvaba Štetni insekti Niske temperature Hemijsko tretiranje Izvor hrane Priprema zamke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Berba kupina u selima podno Rudnika u punom je jeku. Iako je sušan period voćari su zadovoljni ovogodišnjim prinosom ali i kvalitetom plodova. Saša Savić gaji ovo voće na površini od 25 ari i očekuje prinos od oko šest tona. Cena kupine ove... Više [+]