Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski proizvodi
  • 12.12.2019. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Rusija traži proizvode od lekovitog bilja mladog bračnog para iz Bečeja

Mladi bračni par Sanja i Dejan Trivunović iz Bečeja pre dve godine otvorili su porodičnu firmu "Beautiful day" za proizvodnju domaćih, prirodnih proizvoda od lekovitog bilja, a danas imaju ponudu za izvoz u Rusiju.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 1.787
  • 411
  • 0

Recepti su deo njihove porodične tradicije i prenose se s kolena na koleno. Tako su ih, kažu, nasledili od roditelja i ohrabrili se da odu korak dalje i da svoje proizvode plasiraju na tržište. Sve je krenulo sa sirupima za osvežavajuće napitke od pitome nane, koprive, zove i matičnjaka, a danas u svom asortimanu imaju džemove, kupke, čajeve, začine i planove za proširenje delatnosti.

"Planiramo da započnemo proizvodnju eteričnih ulja i da u taj proces uključimo male proizvođače lekovitih biljaka. Imamo ponude da naše proizvode izvozimo za Rusiju. Nadamo se da ćemo uspeti u tome kada budemo završili adaptaciju objekta za proizvodnju i preradu sastojaka. Imamo u planu da osnujemo udruženje malih preduzetnika i proizvođača sa ciljem da zajednički nastupimo na tržištu i ostvarimo određene uštede u poslovanju. Videćemo još da li će to biti u formi klastera ili zadruge," objašnjava Dejan Trivunović, inače po struci diplomirani inženjer menadžmenta.

Svetlana i Duško Sedlar šest godina uzgajaju aroniju na Fruškoj gori

Prirodni sastojci za blagodet čitavog organizma

Kvalitet njihovih proizvoda najpre je prepoznala lokalna zajednica u kojoj su otpočeli plasman osvežavajućih napitaka. Ali dobar glas se daleko čuje, pa su tako Trivunovići za sirup od pitome nane osvojili nagradu za prvo mesto na 29. Berbanskim danima, održanim na Paliću 2018. godine.

Letos su pokrenuli liniju za negu tela sa osvežavajućom kupkom za telo, od 100% prirodnih sastojaka.

"To su, u stvari, čajevi za kupanje koji se sastoje od sušenog lekovitog bilja i cveća, ali i od različitih vrsta soli. Pored toga, neke od kupki sadrže mlevene bademe, ovsene žitarice - sastojke koje izuzetno povoljno utiču na našu kožu, ali i ceo organizam. Oni izgovori da nemamo vremena da sebi priuštimo opuštajuću kupku u kadi - kod nas ne piju vodu. Svako ima vremena makar za kratku kupku stopala i to je sasvim dovoljno da se naš organizam osveži i pročisti od industrijskih kupki koje koristimo svakodnevno," objašnjava Sanja Trivunović, koja je po obrazovanju diplomirana pravnica.

Trivunovići su za sirup od pitome nane osvojili nagradu za prvo mesto na 29. Berbanskim danima

Uz kvalitet i inovativnost

Trude se da tržištu ponude nesvakidašnje proizvode, pa se tako osim po kvalitetu, ovi mladi preduzetnici posebno ističu i po inovativnosti.

"Osim klasičnih voćnih ukusa od pojedinačnih vrsta voća kao što su šljiva, jabuka, breskva, imamo i zanimljive, ukusne kombinacije poput džema od kruške, jabuke i cejlonskog cimeta. Našoj porodici je omiljeni džem od nane i jabuke, sa dodacima seckanog oraha i suvog grožđa. Toliko nam je bio sladak da smo vrlo brzo pojeli sve što smo napravili“, uz osmeh priča Sanja.

Očekuju povećanje kapaciteta proizvodnje

U procesu proizvodnje, porodica Trivunović je povremeno angažovala ljude iz teže zapošljivih kategorija, čime su naročito zadovoljni. Međutim, kako kažu, za sada su im proizvodni kapaciteti veoma mali. Očekuju da će se to promeniti u narednom periodu kada budu adaptirali i opremili objekat za proizvodnju. Tada će ujedno, nadaju se Trivunovići, otpočeti sa pasterizacijom osvežavajućih napitaka koji će odmah biti spremni za konzumaciju. Njih će u povratnoj ambalaži plasirati u restorane, kafiće i prodavnice zdrave hrane.

"Dobili smo sredstva od Razvojne agencije Srbije. Deo je namenjen za nabavku tri pasterizatora kapaciteta 90 litara. Važno je da kažemo da je naša proizvodnja usklađena sa HCP sistemom. Ujedno, nosioci smo i brenda Bačke i očekujemo da ćemo uskoro dobiti oznaku stari zanati," objašnjava Dejan.

Dejan i Sanja Trivunović

Sadiće koprivu i zovu

Pažljivo planiraju svaki segment proizvodnje - od izgleda ambalaže i pakovanja do korišćenja isključivo organskih sirovina. Deo biljaka uzgajaju u svojoj bašti, a deo otkupljuju od registrovanih, sertifikovanih proizvođača. Planiraju da na 30 ari posade koprivu i zovu, koje su, kažu, deficitarne na tržištu.

"Nije nam teško. Ujedno se družimo, pričamo, radimo, kod kuće smo. Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima. Ovo radimo iz ljubavi i uživamo da porodično slobodno vreme provodimo na taj način. Polako uključujemo naše dvoje dečice u ovaj posao. Želja nam je da oni odrastaju uz to i da imaju svest da rade za sebe," zaključio je ovaj mladi bečejski bračni par.


Foto prilog


Tagovi

Bečej Beautiful day Proizvodi od lekovitog bilja Sirup za osvežavajuće napitke Organska proizvodnja Dejan Trivunović Sanja Trivunović


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.