Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 12.03.2022. 15:00

Šargarepina muva pravi veliku štetu - smeta joj ulje crvenog luka

Mnogobroni insekticidi su zabranjeni, a poljoprivredni proizvođači su u potrazi za efikasnim alternativnim sredstvima.

Foto: Depositphotos/medvedevaoa.bk.ru
  • 208
  • 20
  • 0

Suzbijanje štetočina biljaka je izazov, posebno kada je reč o šargarepinoj muvi Psila rosae. Radi se o najznačajnijoj štetočini biljaka iz porodice Apiaceae, kao što su šargarepa, celer korenaš i rebraš, paškanat, peršun i drugi. 

Njihov miris privlači tog insekta i na velikoj udaljenosti. Ženka polaže jaja iz kojih se izlegu larve koje se ubušuju u koren. Tako pravi štetu.

Zabrane pesticida otvorile put alternativama

Sve je veći broj insekticida koji se zabranjuju, a poljoprivredni proizvođači traže alternativna sredstva. Velike kompanije specijalizovane za proizvodnju povrća i poljoprivrednici su suočeni sa problemom kako da pronađu efikasno sredstvo koje bi omogućilo dugoročnu zaštitu. Jedna od mogućnosti je upotreba ulja od crvenog luka.

Šargarepina muva: Planirajte setvu i koristite prirodne metode zaštite

Univerzitet u Vageningenu iz Holandije se od 2007. godine bavi istraživanjem suzbijanja lukove muve primenom ulja koja imaju jak miris. Ideja se bazira na osobini tog insekta da pomoću mirisa pronalazi parcelu ili gredicu gde je zasejana šargarepa i druge vrste iz ove porodice. Ulje luka se pokazalo veoma efikasnim, a njegovu upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji razvili su u nekoliko kompanija. Eksperimenti su trajali četiri godine tokom kojih je korišćeno za kontrolu štetočine u šargarepi i celeru. Rezultati su pokazali da šteta može biti smanjena od 50 do 100 odsto u zavisnosti od vremenskih prilika tokom sezone. Trenutno se na tržištu može pronaći kod proizvođača Onionoil koji ima dozatore i ulje u formi granula.

Dozatori se raspoređuju po polju

Ono ima jak miris i primenjuje se u granulama ili tečno. Odobreno je za upotrebu u organskoj poljoprivredi. Osim u Holandiji veliki interes za ovakvom zaštitom useva vlada u Belgiji, Danskoj i drugim severnim državama. Služi da zavara lukovu muvu i otera je što dalje od useva. Posebni dozatori se rasporede po parceli. Razlikuju se oni za tečnost, ulje, i oni sa granulama. U oba slučaja sadržaj ne dolazi u kontakt sa usevom.

I peršun je ugrožen (Foto: Foto: Depositphotos/PetroP)

U dozatore se dodaje 2ml ulja, odnosno odmerena količina granula. Oni sa tečnosti se postavljaju na polju na udaljenost od 50 m. Na jedan hektar se postavljaju četiri do šest dozatora sa granulama odmah posle sadnje ili čim seme proklija.

Dobrobiti primene

Štite usev od nicanja do berbe. Mogu odlično da se kombinuju sa drugim metodama zaštite. Podjednako je efikasno za sve srodne kulture.

Na dozatorima se sa strane nalaze otvori kroz koje se širi miris luka. Lukova muva je zavarana i manje polaže jaja na površinu parcele. Radi na principu mešovitog useva šargarepe i crvenog luka.

Koje su biljke dobre, a koje loše komšije u bašti?

Za velike uzgajivače mešovita sadnja je problematična, jer šargarepa raste brže od luka i seje se u nekoliko navrata u toku sezone. Miris iz dozatora ne ubija muve već ih tera sa parcele. Deluju tokom jedne vegetacije.


Tagovi

Šargarepina muva Ulje luka Štetočine šargarepe Mešoviti usev Zaštita šargarepe Organska poljoprivreda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.