Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Na bali slame
  • 21.04.2023. 07:30

Šta se može uzgajati na balama slame?

Najbolje uspevaju paradajz, paprika, krastavci, tikvice, ali može se uzgajati i krompir, jagode. Koje su prednosti ovoga uzgoja, a šta napraviti da uspe?

Foto: Depositphotos/nazarulika
  • 2.908
  • 211
  • 0

Kada imate zemljište lošeg kvaliteta ili želite da probate nešto drugačiji način uzgajanja, iskoristite bale slame. Možemo ih postaviti gde želimo, a ispod se stavlja sloj kartona ili agroplatno. Prednosti su izostanak oranja i težih fizičkih radova.

Obavezno je dodavanje azotnog đubriva nekoliko sedmica pre sadnje. Osim veštačkih, ljudi koji su naklonjeni organskoj poljoprivredi mogu koristiti razna biljna đubriva koja imaju veći sadržaj azota, na primer od koprive ili divizme. Koristi se i rastvor kokošijeg đubriva.

Prednosti uzgajanja

Slama odlično upija i zadržava vlagu, postepeno se razlaže i oslobađa hranljive materije koje koriste posađene biljke. Prilikom razgradnje stvaraju dodatnu toplotu, što omogućava sadnju nešto ranije nego na zemlji. Po površini se razvuče sloj dobro pregorelog stajnjaka ili komposta. Sadnja se obavlja u rupe.

Mnogo je prednosti ovakvog načina uzgajanja. Pošto su biljke na višoj poziciji, nema toliko saginjanja, što čuva kičmu. Pogodne su za decu, starije osobe, a uz pomoć bala uzgajanjem povrća se mogu baviti i osobe s invaliditetom. Možemo ih premeštati, ako za tim postoji potreba. Na primer, za vreme letnjih vrelih dana jednostavno ih premestimo u senku, ispod drveća.

Takođe, u slami nema korova.

I jagode će uspevati u slami (Foto: Depositphotos/alex862_yandex_ru)

Paprika i paradajz odlično uspevaju

Najčešće se uzgajaju paradajz i paprika, ali i krompir, tikvice, krastavci, čak i jagode. Sadnice paprike se sade na bale slame koje se pripremaju desetak dana ranije. Dodaje se azotno đubrivo i obavlja zalivanje. Pripremljena bala je topla i vlažna, proces razgradnje je započeo, a hranjive materije se oslobađaju. Nekoliko dana pred sadnju dodajte đubrivo bogato fosforom i kalijumom kako bi intenzivirali razvoj korena posađenih mladih biljaka. Kako je paprika veliki potrošač hraniva, prihranu obavljamo svakih desetak dana.

U slučaju paradajza i krastavca mora se postavljati armatura uz koju će se naslanjati i rasti. Stubovi armature se postavljaju uz red bala. Tikvice odlično uspevaju kada se uzgajaju na ovakav način.

Setva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugreje, a onda sejte celo leto

Sadnice se sade na pripremljene bale, ali i na obične gomile koje se postavljaju na isti način. Dobar rod će dati i kada prve godine pokošenu travu gomilamo na jedno mesto i pustimo da truli. Sloj trave treba da je najmanje debeo oko 30 cm. Sledeće godine se sade tikvice i malčiraju slamom. Biljke će dobiti dovoljno hrane, vlage i toplote.


Tagovi

Povrće na slami Povrće na balama slame Bale slame Uzgajanje povrća Čuva kičmu Uzgoj na slami Paradajz u slami Paprika u slami Krompir u slami Bašta za decu Bašta za starije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!