Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bio bašta
  • 05.11.2020. 12:00
  • Dragočaj, Republika Srpska

Sve prednosti spoja organskog uzgoja, biodinamike i permakulture u bašti

Kada je motiv za rad ljubav prema prirodi, ništa onda nije teško. Cilj Habibe Bibe Malčić iz Bosne i Hercegovine je da proizvede zdravu hranu za porodicu, a višak prodaje kako bi mogla da održava baštu i proizvodnju. 

Foto: Facebook/Bibina baštica
  • 249
  • 23
  • 0

U selu Dragočaj, na 15 kilometara udaljenom od Banja Luke, nalazi se poljoprivredno gazdinstvo Habibe Bibe Malčić. Imanje je okruženo šumom, tako da je daleko od zagađivača i kao takvo, idealno je za organski povrća i voća. 

U proizvodnji pažljivo bira useve koje će uzgajati pa je za ovu vrednu ženu karakteristično to što ima jedinstvenu i raznovrsnu ponudu poljoprivrednih proizvoda. Pored vrsta koje se vezuju za naše podneblje, takođe uzgaja i one retke. 

"Bavimo se bio uzgojem povrća, lekovitog i aromatičnog bilja. Takođe imamo i tri koze, kokoške i ćurke koje nam daju sjajno đubrivo. Ne koristimo ga direktno, nego kompostiramo sa ostalim bio otpadom iz bašte", navodi Malčićeva za Agroklub.

Zdrava zemlja - temelj svake proizvodnje

Kako kaže, pre svega u svom radu vode računa o zdravlju zemljišta jer smatra da je ono temelj zdravih, naprednih i veselih biljaka. Sami proizvode kompost za svoje potrebe, ali i biljne preparate za obogaćivanje tla.

"Malčiramo gde god je to moguće. Pažljivo pratimo potrebe u određenim delovima bašte i prema tome se rukovodimo i reagujemo."

Kako pripremiti zemljište za zimu i malčirati u zavisnosti od vrste povrća?

U toku prošle godine proizvodnju upotpunili su sa dva plastenika i teže da na svom gazdinstvu stvore pravi mali permakulturni raj. Pri tom, naglašava da je izazov to što se radi o maloj površini zemljišta. 

"Ja imam neki svoj miks bio uzgoja, biodinamike i permakulture. Sve prilagođavam tako da u bašti svi imaju benefite i uživaju. Imanje nam je malo pa neke stvari ne možemo priuštiti. Na primer, ne možemo uzgajati svoje žito za ishranu životinja", priča nam sagovornica i dodaje da nema nikakve monokulture nego je zastupljena isključivo mešovita sadnja sa puno siderata. 

Najmanji problem je posejati neku biljku

Prema njenim rečima, kada je motiv za rad ljubav prema prirodi, ništa onda nije teško. Cilj joj je da proizvede zdravu hranu za porodicu, a višak prodaje kako bi mogla da održava imanje i uzgoj. 

"Od povrća i voća pravim gotove proizvode, a lekovito bilje koristim u izradi kozmetike. Trenutno smo sada još uvek u fazi jesenje setve salate, spanaća, luka, gorušice... Takođe, pripremamo i kompostne gomile koristeći otpad iz bašte i đubrivo naših životinja."

Uz permakulturu i sklad i mir

Kako kaže već ima i svoje stalne kupce za koje rade dostave jednom do dva puta u toku nedelje. To su većinom ljudi koji poznaju i podržavaju njen rad, a ona se zauzvrat trudi da ih maksimalno ispoštuje. Smatra da je najmanji problem nabaviti seme i posejati neku biljku, ako je nekom od kupaca potrebna i nema je nigde u prodaji. 

"Kako se trudim da napravim simbiozu na parceli tako isto radim i sa mušterijama. Mi smo već jedan krug. Od semenke pa do krajnjeg potrošača", zaključuje Malčićeva.


Tagovi

Bio bašta Organski uzgoj Habiba Malčić Kompostiranje Malčiranje Zdravlje zemljišta Permakultura Biodinamika Zdrava hrana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.