Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 25.11.2023. 16:30

Važna pravila u organskoj proizvodnji

Način obrade, đubrenje i održavanje zemljišta značajno utiču na plodnost zemljišta u organskoj proizvodnji.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 139
  • 9
  • 0

Na osnovu zakona i pravilnika o organskoj proizvodnji neophodno je poštovati odgovarajuće mere i principe u cilju održavanja plodnosti zemljišta. Jedna od mera, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Loznica Zlatica Krsmanović, jeste poštovanje plodoreda.

Odgovarajućim plodoredom i plodosmenom u organskoj biljnoj proizvodnji obezbeđuje se: održavanje plodnosti zemljišta, smanjenje zakorovljenosti i brojnosti štetočina i uzročnika bolesti biljaka, smanjenje ispiranja đubriva, održavanje populacije korisnih životinjskih vrsta i mikrobiološke aktivnosti zemljišta.

Šta utiče na plodnost zemljišta?

Način obrade, đubrenje i održavanje zemljišta značajno utiču na plodnost zemljišta u organskoj proizvodnji.

"Obrada zemljišta i gajenje biljaka u organskoj biljnoj proizvodnji vrši se na način kojim se obezbeđuje da se održi ili poveća sadržaj organskih materija u zemljištu, poveća stabilnost i biodiverzitet zemljišta, kao i da se spreči sabijanje i erozija zemljišta", kaže savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo i dodaje da se u organskoj biljnoj proizvodnji koristi poljoprivredna mehanizacija i oprema (mašine za obradu zemljišta, setvu, đubrenje i slično) koja je pre upotrebe očišćena i dezinfikovana, ako se mašine upotrebljavaju i u konvencionalnoj proizvodnji i kad god je to potrebno.

Način obrade, đubrenje i održavanje zemljišta utiču na plodnost (Foto: Jelena Gajić Đokić)

U organskoj biljnoj proizvodnji mogu da se koriste sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta, u meri koja je neophodna, ako se nutritivne potrebe biljaka ne mogu adekvatno zadovoljiti primenom mera za održavanje i poboljšanje plodnosti i aktivnosti zemljišta. Mogu da se, u skladu sa propisom kojim se uređuju sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta, primenjuju sredstava za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta koji su dati u "Pravilniku o organskoj proizvodnji" u Prilogu 1 -  "Spisak dozvoljenih sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta u organskoj proizvodnji".

"Ukupna količina đubriva koje se koristi u organskoj proizvodnji, i to stajskog đubriva, suvog stajskog đubriva i dehidriranog živinskog đubriva i kompostiranih životinjskih ekskremenata, uključujući i živinsko đubrivo, kompostirano stajsko đubrivo i tečne životinjske ekskremente, ne može da pređe 170 kg azota po hektaru površine godišnje, zbog mogućeg zagađenja zemljišta i voda nitratima", kaže Krsmanović.

Preparati u organskoj proizvodnji

U organskoj biljnoj proizvodnji mogu da se koriste odgovarajući preparati na bazi mikroorganizama za poboljšanje sveukupnog stanja zemljišta ili dostupnosti hranljivih materija u zemljištu ili usevima, odgovarajući preparati na bazi bilja ili mikroorganizama za aktiviranje komposta, kao i biodinamički preparati.

"Plodnost i biološka aktivnost zemljišta održava se i povećava višegodišnjim plodoredom, uključujući leguminoze i drugo zelenišno đubrivo, i primenom stajskog đubriva ili drugog organskog đubriva, po mogućnosti kompostiranog, koji potiču iz organske proizvodnje", kaže ovaj stručnjak.

Zaštite biljke prirodnim putem

Podsetimo, pre upotrebe poželjno je kompost dezinfikovati. Sve više se koriste takozvani biljni čajevi koji se koriste kao aktivatori procesa kompostiranja. Namena ovog visokokvalitetnog organskog đubriva je višestruka - najčešće se upotrebljava kao supstrat u rasadničarstvu, povrtarstvu, cvećarstvu i slično. 

Za svaku proizvodnu jedinicu na gazdinstvu koje se bavi organskom proizvodnjom vode se podaci o površini proizvodne jedinice (katastarske parcele), vrsti, količini i datumu primene sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta, vrsti i količini primenjenih sredstava za zaštitu, merama nege i drugim aktivnostima na parcelama, prinosima, prodaji i svim drugim aktivnostima na gazdinstvu.


Tagovi

Organska proizvodnja Zlatica Krsmanović Plodored Plodosmena Kompostiranje Dezinfekcija Preparati u organskoj proizvodnji Biljni čajevi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.