Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životna sredina
  • 19.12.2019. 14:25

Vlada Srbije: Građani neće plaćati eko taksu od 1.200 dinara

Građani Srbije ipak neće plaćati eko taksu, jer je Vlada Srbije izmenila nedavno usvojenu uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu.

Foto: Pixabay/kdenis
  • 166
  • 35
  • 0

Građani Srbije, ipak, neće plaćati eko taksu od 1.200 dinara godišnje po domaćinstvu, kako je prvobitno bilo predviđeno, jer je Vlada Srbije izmenila nedavno usvojenu uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno uticu na životnu sredinu, prenose Večernje novosti.

Kao što je najavila premijerka Ana Brnabić, Vlada Srbije je u ponedeljak izmenila uredbu, tako što je izbrisala član četiri koji je predviđao taj namet za fizička lica od 1. januara 2020. godine. To znači da po izmenjenoj uredbi građani neće biti tretirani kao zagađivači životne sredine.

Eko taksa: Domaćinstva koja zagađuju sredinu godišnje će plaćati 1.200 dinara

Vazduh u Srbiji i dalje izuzetno zagađen

Podsećamo vazduh u Srbiji je ovih dana izuzetno zagađen. Konkretno danas kako prenosi Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) na mapi zagađenja vazduha, kao najžešće pogođeni ovim problemom, su gradovi: Novi Sad, Beograd, Smederevo i Niš.

Beograd je početkom ove nedelje bio ponovo među 15 najzagađenijih gradova sveta, a visok nivo zagađenja zabeležen je i u: Prištini, Nišu, Kosjeriću, Valjevu, Smederevu i Pančevu.

U Srbiji zagađen vazduh odnese više od 3.000 života godišnje

Šta raditi prilikom najvišeg stepena zagađenja?!

Građanima se prilikom najvišeg stepena zagađenja kako RTS prenosi preporučuje izbegavanje fizičkih aktivnosti i korišćenje zaštitnih maski na otvorenom prostoru, zatvaranje prozora i upotreba prečišćivača vazduha.

Kada je zagađenost na četvrtom stepenu, građanima se preporučuje smanjenje fizičkih aktivnosti na otvorenom prostoru, zatvaranje prozora, ali i upotreba prečišćivača vazduha. Osetljive grupe stanovništva bi trebalo da nose zaštitne maske kada izlaze napolje.

Visoka zagađenost zabeležena je i u Sarajevu, Biškeku, Ulan Batoru, Lahoreu i Nju Delhiju. U 15 najzagađenijih gradova nalaze se i Sofija i Skoplje.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Eko taksa Ekologija Zaštita životne sredine Zagađenje vazduha Vlada Srbije


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.