Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 03.03.2020. 12:00

Zašto je dobro koristiti zeolit u zaštiti voćnjaka i vinograda?

Molekuli ovog minerala reaguju čim dođu u dodir sa pesticidima ili teškim metalima. Pri toj reakciji otpušta se kalcijum i magnezijum. Na ovaj način takođe se usvajaju i toksini, što predstavlja njegov mehanizam delovanja.

Foto: Facebook/HUmineral
  • 1.384
  • 96
  • 0

Zeolit je u posednje vreme sve više našao svoju primenu i u poljoprivredi. Mineral po svom sastavu, u početku se koristio za suzbijanje aflatoksina i tu se pokazao kao vrlo uspešan. Nakon toga, počeo je da se koristi i za popravljanje strukture tla, zahvaljujući tome što je porozan i ima sposobnost da upija i otpušta vlagu. Takođe je i toplotni izolator i ne raspada se, objašnjavaju u PSSRS.

Primena u zaštiti životne sredine i voda

Firme čija je delatnost proizvodnja preparata na bazi zeolita, ističu kako on ima izuzetno povoljne osobine koje se mogu primeniti u zaštiti životne sredine. Razlog tome su njegovi molekuli, koji reaguju čim stupe u dodir sa pesticidima ili teškim metalima i u toj reakciji, otpuštaju kalcijum i magnezijum. Paralelno sa ovim reagovanjem, usvajaju i toksine i štetne organizme. Iz tog razloga se smatra takozvanim mineralom budućnosti i velikim čistačem životne sredine.    

Uspešno se koristi i kod proizvodnje voća i vinove loze. Njegovom upotrebom, veći broj biljaka se 'prima', a tokom vegetacije, manja je mogućnost pojave štetočina i bolesti, a veća otpornost useva.

Prednosti upotrebe zeolita u voćarstvu

Benefiti ovog minerala ispoljavaju se u smanjenoj upotrebi hemijskih sredstava za zaštitu voćnjaka i vinograda. Pri tom je potpuno ekološki proizvod jer je prirodan i bezbedan po ljude i životinje.

Kod nas je još uvek na početku njegovo korišćenje u proizvodnji, kao preparata za zaštitu useva, iako su neka istraživanja pokazala efikasnost u folijarnom tretiranju voća i vinove loze.

Preporuka je da se koristi u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih oboljenja, kao što je plamenjača, pepelnica, monilija, crna i siva pjegavost i druge zaraze. Takođe, dobar je i kod uništavanja biljnih vaši, kruškine buhe, surlaša, osice i drugih štetnih insekata.

Mehanizam delovanja sastoji se u dehidrataciji jaja štetnih insekata, čime se sprečava razvoj odraslih stadijuma insekata u čitavom vegetacijskom periodu.

U ovom periodu dva puta tretirati voće

Kada je sada reč, o zimskom tretiranju voćnjaka, zeolit je poželjno koristiti u dve faze. Prvi put je to nakon opadanja lišća, a drugo tretiranje je krajem februara i početkom marta. Na ovaj način biljke se dobro pripremaju za zimsko mirovanje, kao i za suzbijanje štetnih organizama.

U fazama razvitka useva, obezbeđuje pravilan razvoj zelene mase i takođe upija UV zrake, kako bi se izbeglo razaranje lisne površine. Kada se upotrebljava folijarno, najbolje ga je primeniti posle kiše ili kada je najveća vlažnost vazduha (jutarnji sati).

Kada i čime tretirati voćke u periodu mirovanja?

Zeolit nema karencu, kao drugi preparati, ali se ipak treba pridržavati preporuka proizvođača.

Na osnovu svojih dobrih svojstava, upotreba ovog sredstva kod zaštite bilja savetuje se i domaćim voćarima i vinogradarima. Poželjno ga je bar u početku kombinovati sa hemijskim preparatima za uspešne rezultate u proizvodnji. 


Tagovi

Zeolit Upotreba zeolita u poljoprivredi Folijarno tretiranje Ekološki proizvod Bakterijska oboljenja Dehidratacija jaja Bez karence Zaštita bilja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.