Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogansko đubrivo
  • 15.09.2022. 10:30

Zašto je važno odmah zaorati razbacani stajnjak?

Različite vrste stajnjaka imaju i različite karakteristike, pa tako i je i njihova primena drugačija. Glavna uloga je da popravlja fizičke, biološke i hemijske osobine zemljišta.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 390
  • 60
  • 0

Stajnjak je najvažnije organsko đubrivo koje sadrži sve potrebne hranljive elemente, a u proseku se sastoji od vode (75 odsto), suve materije (25 odsto), azota (0,5 odsto), fosfora (0,15 odsto) i kalijuma (0,6 odsto). Ovaj otpadni životinjski materijal, predstavlja neraskidivu vezu između animalne i biljne proizvodnje.

Njegov sastav zavisi od rase, starosti, ishrane i uslova držanja stoke i drugo. Različite vrste stajnjaka stoga imaju i različite karakteristike, pa tako i je i njihova primena različita, navode u Stručnoj službi Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona.

Zreo stajnjak

Najčešće se koriste goveđi, konjski, ovčji, svinjski i stajnjak živine. Bez obzira na širok spektar industrijski proizvedenih mineralnih đubriva, njegova uloga, posebno u osnovnoj jesenjoj obradi zemljišta, nezamenjiva je. Organska proizvodnja je bez istoga nezamisliva.

Upravljanje stajnjakom na govedarskim farmama - ne pravite greške

Da bi stajnjak bio u potpunosti iskoristiv i delotvoran, potrebno je da je zreo. To podrazumeva poluhumificiranu masu sa izuzetnim svojstvima, a do njega se dolazi njegovim pravilnim skladištenjem i čuvanjem u trajanju od nekoliko meseci, kako ne bi došlo do gubljenja hranljivih materija.

Vreme zaoravanja

Bitno je i vreme zaoravanja. Najbolja iskoristivost je ako se to učini odmah nakon razbacivanja. Već nakon 24 sata dolazi do padanja iskoristivosti na 80 odsto, a nakon četiri dana na 40 odsto.

Bez obzira na višestruke i neosporne osobine stajnjaka, čija je glavna uloga da popravlja fizičke, biološke i hemijske osobine zemljišta, ne treba zanemariti i njegov negativan uticaj na životnu sredinu. Pored neugodnoga mirisa, oslobađa i velike količine amonijaka u vazduh, osoka iz stajnjaka otiče u tlo mešajući se sa podzemnim vodama, što dovodi do kontaminacije.

Kako pripremiti prirodna đubriva - od bilja, komposta, stajnjaka i pepela?

To se može izbjeći kontrolisanim i pravilnim iskorišćenjem tog đubriva, a sve više se radi i na proizvodnji peletiranog, kako bi se moglo lakše skladištiti i koristiti i kako bi bilo ekološki prihvatljivije.


Tagovi

Stajnjak Đubrivo Zaoravanje stajnjaka Životinjski stajnjak


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.