Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • subvencije
  • 05.06.2019. 12:00

Dvadeset miliona dinara za male pivare u Vojvodini

"Dvadeset miliona dinara izdvojeno je ove godine za male pivare u Vojvodini", rekao je Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković na otvaranju poslovnog foruma Budućnost pivarstva u Vojvodini 2019 i dodao da postoji i poseban program subvencija za nabavku mašina i opreme. Najavljeno da će Pokrajina finansirati i otvoriti konkurs za preradu hmelja.

Foto: Đorđe Simović
  • 349
  • 11
  • 0

Zahvaljujući subvencijama koje će dobiti od države, male zanatske pivare u Vojvodini imaće mogućnost da poboljšaju kvalitet piva i još više razviju proizvodnu industriju.

Da Pokrajina već nekoliko godina unazad pomaže razvoj proizvodnje zanatskog piva kroz različite vrste subvencija, podsetio je Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković posebno naglašavajući da je upravo taj razvoj uticao na to da pivarstvo, pored vinarstva, sada predstavlja novi turistički resurs koji, prema njegovim rečima, brendira Vojvodinu kao turstičku destinaciju, navodi se u saopštenju Privredne komore Vojvodine.

"Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već tri godine zaredom dodeljuje subvencije za mašine i opremu za proizvodnu industriju uključujući vinarije i zanatske pivare. U nekoliko kontingenata pomogli smo male proizvođače piva kroz mašine, opremu, sirovine i ambalažu", rekao je Đoković.

U Srbiji sve više proizvođača zanatskog piva

Pivarska industrija uznapredovala u poslednjih nekoliko godina

Forum Budućnost pivarstva u Vojvodini 2019 bio je fokusiran na proizvodnju zanatskog piva i razvoj pivarske industrije u Vojvodini koja je, kako je zaključio predsednik Privredne komore Vojvodine (PVK) Boško Vučurević, znatno uznapredovala u poslednjih nekoliko godina s obzirom na to da je, naglasio je, izbor domaćih piva daleko veći. On je podsetio i da se u proizvodnji piva u našoj zemlji vidno povećao broj malih zanatskih pivara iz kojih se na tržištu pojavljuju piva sa različitim ukusima.

"Posebno nam je bitna činjenica da se velike količine zanatskog piva izvezu iz naše zemlje. Sama činjenica da se u Srbiji i Vojvodini u kontinuitetu registruju nove male pivare govori o atraktivnosti i perspektivi ovog biznisa", rekao je Vučurević.

Pokrajina pokreće konkurs za preradu hmelja

Na Forumu je najavljeno da će Pokrajina izdvojiti posebna novčana sredstva i otvoriti konkurs za preradu hmelja. "Taj konkurs će biti otvoren tokom letnjih meseci ili u septembru mesecu kada budemo konkretno razvili tu konkursnu liniju i približili je našim prerađivačima hmelja odnosno proizvođačima piva”, najavio je pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković.

Na skupu je potpisan i Sporazum o saradnji između PKV i Agrarne komore Češke Republike

Češke kompanije prenele iskustvo domaćim proizvođačima

Forum je organizovan sa privrednom delegacijom iz Češke čije su kompanije svoje iskustvo u proizvodnji piva podelile sa domaćim proizvođačima. Cilj je bio da češke kompanije prenesu svoje znanje o tehnologijama našim proizvođačima kako bi se proizvodnja piva i razvoj ove industrije u Vojvodini podigao na viši nivo i pratio svetske standarde u kvalitetu piva.

Stotinjak farmera proizvede sav češki hmelj

Generalni sekretar Asocijacije proizvođača hmelja u Češkoj Republici Mihail Kovarik naglasio je da je Češka na 3. mestu po proizvodnji hmelja u svetu ističući da ta država proizvodi u proseku oko 4.200 tona hmelja na pet hiljada hektara. Kovarik je rekao i da je broj pivara u Češkoj veći od 500 i da su od toga 450 njih zanatske pivare.

Potpisan sporazum o saradnji PKV i Agrarne komore Češke

Na jučerašnjem skupu potpisan je Sporazum o saradnji između PKV i Agrarne komore Češke Republike koji, po rečima predsednika PKV-a Boška Vučurevića, predstavlja osnovu za dalju saradnju Privredne komore Vojvodine i Agrarne komore Češke u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije kao nosioca razvoja celokupne vojvođanske privrede.

Forum je organizovala Privredna komora Vojvodine u saradnji sa Pokrajinskim sekreterijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ambasadom Češke Republike u Srbiji i Agrarnom komorom Češke Republike.


Izvori

Privredna komora Vojvodine


Tagovi

Privredna komora Vojvodine Pokrajinski sekreterijat za privredu i turizam Vojvodina Ivan Đoković Forum Budućnost pivarstva u Vojvodini 2019 Boško Vučurević Mladen Petković Mihail Kovarik Sporazum o saradnji između Privredne komore Srbije i Agrarne


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.