Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 14.01.2022. 12:00

Izmene IPARD programa: Avansna isplata i uredna dokumentacija

Zakon propisuje da se rešenje po zahtevu za odobravanje avansne isplate IPARD podsticaja donosi u roku od mesec dana od dana pokretanja postupka, a precizirani su i rokovi za odobravanje projekta, kao i konačnu isplatu.

Foto: Depositphotos/photography33
  • 1.095
  • 118
  • 0

Nedavno je usvojen Zakon o izmeni i dopuni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Što se tiče korisnika IPARD podsticaja, najvažnija izmena nastala donošenjem Zakona, odnosi se na omogućavanje isplate avansa do 50 odsto od odobrene vrednosti podsticaja, nakon donošenja rešenja o odobravanju projekta, uz dostavljanje bankarske garancije ili drugog propisanog sredstva obezbeđenja koje odgovara iznosu od 110 odsto zahtevanog iznosa avansne isplate, objašnjava stručnjak za agroekonomiju Poljoprivredno stručne službe Kraljevo Zorica Zdravković.

To praktično znači da će se IPARD korisnicima na samom početku, unapred, obezbediti značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije. Mogućnost korišćenja avansa trebalo bi da mnogim potencijalnim korisnicima bude motivišući faktor za investiranje, dok sa druge strane avansna plaćanja uticaće na poboljšanje korišćenja EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava EU.

Zakon propisuje da se rešenje po zahtevu za odobravanje avansne isplate IPARD podsticaja donosi u roku od mesec dana od dana pokretanja postupka, a precizirani su i rokovi za odobravanje projekta (od devet meseci), kao i konačnu isplatu (od šest meseci), od dana pokretanja postupka, navodi Zdravkovićeva.

Petrović: Uskoro avansno plaćanje u okviru IPARD-a, nacionalni podsticaji se neće povećavati

Kako je ranije pojasnila za Agroklub bivša direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović, ovo je odnosi na Meru 1, šesti poziv, kako bi svi korisnici podneli zahtev u jednom pozivu i imali isti tretman.

Formalni nedostatak dokumentacije se može dopuniti

Kako bi se smanjilo vreme obrade zahteva, izmenom Zakona, propisana je obavezna dokumentacija prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje - propisan uredno popunjen obrazac zahteva, uredne ponude, poslovni plan i popis imovine na dan 31. decembar prethodne godine u odnosu na godinu u kojoj se podnosi zahtev, u suprotnom se zahtev odbacuje bez razmatranja.

Ako zahtev sadrži formalni nedostatak isti se može dopuniti u roku koji ne može biti kraći od osam dana niti duži od 20 dana. Takođe, zakonom se propisuje mogućnost samo jedne izmene odobrenog projekta u postupku za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje, kao i obustavljanje postupka zbog prestanka postojanja stranke, ističe kraljevački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

IPARD program Izmene Avansno plaćanje Isplata sredstava Dokumentacija za IPARD konkurse


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Adam procvetao ;D