Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 25.09.2019. 12:00

Najvažnije izmene Pravilnika o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: Depositphotos/mrfotos
  • 579
  • 27
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Najvažnije izmene odnose se na uvođenje dva nova sektora ulaganja - sektor grožđa i sektor jaja i uvođenje posebnih uslova za ostvarivanje prava na IPARD podsticaj za proizvođače sadnog materijala voćaka i vinove loze.

Novi IPARD konkurs do kraja nedelje - opredeljeno oko 4,7 milijardi dinara

Uz IPARD podršku nove zasade vinove loze

Poljoprivredna gazdinstva sa minimum dva hektara i maksimum 100 hektara vinograda na kraju investicije, upisanih u Vinogradarski registar, mogu uz IPARD podršku da podignu nove zasade vinove loze ili izvrše konverziju postojećih zasada, investiraju u sisteme protivgradne zaštite, ili u sisteme za navodnjavanje. Zatim mogu da nabave poljoprivrednu mehanizaciju, uključujući voćarsko-vinogradarske traktore (do 100 kW), ili uz IPARD podršku izgrade skladišne kapacitete, uključujući ULO hladnjače.

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava nalazi se ispod teksta 

Za poljoprivredna gazdinstva do 200.000 kokošaka traktor do 100 kw

Što se tiče sektora jaja poljoprivredna gazdinstva sa ukupnim kapacitetom objekta od minimum 5.000 i maksimum 200.000 kokošaka nosilja u eksploataciji, mogu da investiraju u izgradnju/rekonstrukciju i opremanje objekata za uzgoj kokošaka nosilja, proizvodnju i skladištenje jaja, kao i hrane za životinje, poljoprivrednu mehanizaciju (uključujući traktore do 100 kW) i opremu.

Na drugoj strani, poljoprivredna gazdinstva sa kapacitetom objekta većim od 200.000 kokošaka nosilja, na početku investicije su prihvatljiva za investiranje u rekonstrukciju i/ili opremanje proizvodnih kapaciteta radi ispunjenja EU standarda u vezi sa dobrobiti životinja, izgradnju objekata za upravljanje otpadom, tretman otpadnih voda, sprečavanje zagađenja vazduha, skladištenje stajnjaka, kao i u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na gazdinstvu.

Prvi podsticaji IPARD programa u Srbiji uručeni u Stejanovcima

Ispunjenost minimalnih nacionalnih uslova u oblasti dobrobiti životinja

Izmenama pravilnika propisano je da se ispunjenost minimalnih nacionalnih uslova u oblasti dobrobiti životinja i zaštite životne sredine proverava na celom gazdinstvu, osim u slučaju poljoprivrednih gazdinstva koja podnose zahtev u okviru sektora voća i povrća i u RPG imaju do 15 hektara upisanih površina pod navedenim kulturama. Ispunjenost minimalnih nacionalnih uslova će se na ovim gazdinstvima proveravati samo u okviru sektora u kojem korisnik podnosi zahtev.

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava možete preuzeti na zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.


Dokumenti


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

IPARD Konkurs Mera 1 Mera 3 Uprava za agrarna plaćanja


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.