Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć poljoprivrednicima
  • 23.12.2019. 14:00

Nedimović: Od januara nove olakšice za poljoprivrednike u Srbiji

Poljoprivrednici u Srbiji od početka sledeće godine mogu da očekuju pomoć države u vidu garancijske šeme kada je reč o finansiranju.

Foto: Depositphotos/paulprescott
  • 3.321
  • 165
  • 0

U pitanju je garancijska šema koju je naša država obezbedila zahvaljujući ugovoru sa Američkom organizacijom za međunarodni razvoj (USAID) vrednosti 55 miliona dolara. Ove olakšice za poljoprivredne proizvođače iz Srbije najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Osim ove pomoći, početkom sledeće godine poljoprivrednici bi trebalo da dobiju pomoć i kroz ugovor koji je Srbija sklopila sa Svetskom bankom za poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede. Taj ugovor trebalo bi da počne da se sprovodi od januara, a time će domaćim proizvođačima biti olakšan pristup sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije za ruralni razvoj (IPARD).

Dve godine IPARD u Srbiji

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović podsetio je da poljoprivrednici iz naše zemlje drugu godinu zaredom konkurišu za sredstva IPARD programa ističući da su najveće interesovanje pokazali za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

"Ovo je tek druga godina kada Srbija dobija sredstva IPARD-a. Za sada je najviše interesovanja za pomoć EU pri kupovini traktora i druge mehanizacije. Najviše problema je bilo kada neko hoće da izgradi prerađivački kapacitet, jer ne može da obezbedi kolateral, odnosno hipoteku ili garanciju, da bi dobio kredit, da bi kasnije mogao da dobije povraćaj sredstava iz IPARD-a," istakao je Nedimović.

Naša zemlja kroz IPARD projekte dobila je mogućnost razvoja i pomoći vinarstvu i živinarstvu, dodao je Nedimović.

Podsećamo za kupovinu traktora u okviru IPARD programa pristiglo je 437 zahteva više nego prošle godine, a podsticaji za to iznose oko 15 miliona evra. 

Na IPARD javni poziv stiglo 463 zahteva više nego lane

U Ministarstvu poljoprivrede su ranije rekli da je izdato 163 rešenja o odobravanju projekata na osnovu kojih su poljoprivredni proizvođači krenuli u realizaciju svoje investicije. Njih 137 je podnelo zahtev za isplatu, dok je 3,1 miliona evra na ime subvencija isplaćeno na račune 103 poljoprivredna proizvođača.

Visina podrške iznosi 60 odsto prihvatljivih troškova investicije, dok je ovaj iznos 65 odsto namenjen za poljoprivrednike mlađe od 40 godina, a 70 odsto za one koji žive u planinskim područjima.

Kroz IPARD 175 miliona evra za srpske poljoprivrednike

Kroz IPARD projekte za razvoj poljoprivrede u Srbiji izdvojeno je 175 miliona evra iz Evropske unije (EU), podsetio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. Ta sredstva, uz pomoć državnih subvencija i sufinansiranja trebalo bi da omoguće pomoć poljoprivrednicima u novčanoj vrednosti od 400 miliona evra. Fabrici je dodao da bi EU trebalo da pomogne razvoju seoskog turizma u Srbiji.

Svetska banka daje kredit od 50 miliona dolara za poljoprivrednike u Srbiji

"Nedimović i ja smo razgovarali kako da se pomogne poljoprivrednicima da lakše dođu do sredstava, a u planu su i nove mere za razvoj sela i seoskog turizma," rekao je Fabrici.

On je izrazio nadu da će Srbija u pregovorima sa EU o pristupanju EU u naredom periodu otvoriti pregovaračka Poglavlja 11 i 12 koja se odnose upravo na razvoj sela i bezbednost hrane, prenosi Danas.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Pomoć poljoprivrednicima Krediti Subvencije IPARD Poljoprivredna mehanizacija Branislav Nedimović Sem Fabrici


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.