Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena područja
  • 14.02.2024. 14:00

Obezbeđena sredstva za zaštićena područja u 2024. godini

U ovom trenutku 99 područja uživa zaštitu na nacionalnom nivou.

Foto: Depositphoto/simply
  • 78
  • 14
  • 0

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je za sufinansiranje programa upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog značaja u Srbiji za 2024. godinu, obezbeđeno 500 miliona dinara. U ovom trenutku 99 područja uživa zaštitu na nacionalnom nivou, stoji na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

"Srbija je bogata prirodnim dobrima, a naš zadatak je da o njima brinemo i sačuvamo ih za buduće generacije. Ovaj iznos će se koristiti kako bi se očuvalo i unapredilo stanje zaštićenih područja. U ovoj godini, sufinansiramo i nova zaštićena područja proglašena u 2023. godini", rekla je Vujović.

Sredstvima koja su opredeljena za zaštićena područja sufinansiraju se poslovi upravljača, čuvanje, održavanje i prezentacija zaštićenog područja, zatim izgradnja, opremanje i održavanje objekata i uređenje prostora za posetioce i delatnosti usmerene na korišćenje i unapređenje stanja prirodnih resursa, poput monitoringa prirodnih vrednosti, naučna i druga istraživanja, reintrodukcija vrsta i revitalizacija zaštićenih prirodnih dobara.

Podsetimo, nedavno je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode predložio da se Predeo izuzetnih odlika "Slatine srednjeg Banata" stavi pod zaštitu kao zaštićeno područje druge kategorije. Ove slatine nalaze se u Severnobanatskom i Srednjobanatskom okrugu i prostiru se duž Tise i Kikindskog kanala, između Iđoša, Sajana, Bočara, Novog Miloševa i Melenaca. 


Tagovi

Irena Vujović Zaštićena prirodna dobra Ministarstvo zaštite životne sredine Zaštićena područja Slatine srednjeg Banata Finansiranje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva