Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 18.01.2024. 12:00

Objavljen plan poziva za IPARD 3. Prvi kreće sredinom februara

Najpre će biti aktivan konkurs za opremanje farme, a za nabavku traktora tek u septembru.

Foto: Depositphoto/SeventyFour
  • 146
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je plan poziva IPARD 3 programa. Tokom 2024. godine biće objavljeno pet javnih poziva u okviru Mere 1, 3 i 7.

Prvi konkurs

Prvo će biti raspisan poziv za Meru 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, i to za izgradnju i opremanje, uključujući podizanje novih proizvodnih zasada voća i matičnih zasada viših fitosanitarnih kategorija sa opremanjem. Za ovu meru moguće je konkurisati u periodu od 12. februara do 14. aprila, a opredeljenja sredstva za ovu meru su 4,8 milijardi dinara.

Dobio osam miliona iz fonda EU, sprema se za IPARD III

Dodeljuju se kako bi korisnici kroz tehnička poboljšanja i ulaganja u nove tehnologije povećali produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, gazdinstva će svoju proizvodnju uskladiti i sa skupom nacionalnih uslova ali i sa EU standardima zaštite životne sredine i dobrobiti životinja.

Drugi konkurs

Odmah nakon toga u periodu od 22. aprila do 21. juna, biće raspisan poziv za Meru 3 - Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, za koju je opredeljeno nešto manje novca - 6,3 milijarde dinara. Ove investicije povećaće se ukupne performanse sektora mleko i mlečni proizvodi, meso i proizvodi od mesa i sektora voća i povrća i doprineti postizanju potrebnih EU standarda. Osim toga, ove investicije će doprineti produktivnosti i konkurentnosti ciljanih sektora, a olakšaće i bolje pozicioniranje proizvoda na tržištu i povećanje izvoza.

Treći konkurs

Već 1. jula do 16. avgusta biće aktuelan poziv za Meru 7 - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja. Za ove investicije opredeljena je 5,1 milijarda dinara.

Raspisivanje prvih poziva za IPARD 3 program odlagan je nekoliko puta

Fokus diverzifikacije u okviru IPARD II programa je ruralni turizam zbog postojanja duge tradicije i velikog potencijala i potrebe za daljim razvojem tog sektora. Dostupnost IPARD fondova, jačenje socijalnog kapitala i tržišnih veza, trebalo bi da ojačaju ruralne zajednice i doprinesu njihovom održivom razvoju u budućnosti. Kako smo ranije pisali, za ovaj poziv prema istraživanju konsultantskih kuća vlada najveće interesovanje.

Četvrti i peti konkurs

U okviru Mere 1, 2. septembra biće raspisan poziv, ali za nabavku traktora. Konkurs će trajati do 18. oktobra, za koji je određeno 2,6 milijardi dinara.

Peti poziv će takođe biti u okviru Mere 1, ali za nabavku mašina, opreme i mehanizacije. Biće otvoren od 18. novembra do 27. decembra. Za ovaj poziv planirano je 1,6 milijardi dinara.

Iznos podsticaja za ove pozive biće do 75 odsto, odnosno od 20.000 do 1,3 miliona evra po projektu.

Kako se dodaje na Ministarstvu poljoprivrede, plan poziva je informativnog karaktera i podložan je promenama.


Tagovi

IPARD 3 Plan poziva Javni poziv Konkurs Datum početka konkursa Nabavka mehanizacije Subvencije EU fond


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...