Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD fond
  • 29.09.2017. 08:00

Objavljeni pravilnici za IPARD

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede objavilo je pravilnike u vezi sa sprovođenjem mera iz IPARD programa 2014-2020. koji je namenjen unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji.

Foto: jojooff / Pixabay
  • 2.446
  • 119
  • 0

Pravilnici koji se odnose na IPARD program bliže propisuju podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Pravilnik o investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

Ovim pravilnikom se propisuje:

  • ko ostvaruje pravo na IPARD podsticaje,
  • iznos podsticaja, kao i uslove, način i postupak sprovođenja IPARD programa za ovu meru.

"Pravo na bespovratnu pomoć iz ovog programa Evropske unije, ostvaruju fizička lica - nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Oni mogu da konkurišu za izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje silosa, skladišta, drugih objekata na gazdinstvima, plastenika, staklenika, nabavku traktora snage motora do 100 kW, kao i za pomoć u investicijama u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na gazdinstvu", piše za PSSS savetodavac za agroekonomiju dipl.ing polj. Živko Stefanović.

Dodaje da korisnik može da ostvari ukupan iznos IPARD podsticaja od 1.500.000 evra u periodu sprovođenja IPARD programa. Povraćaj koji iz evropske kase dobija je 60% od vrednosti investicije, odnosno 65% ako je reč o mladima ili 70% ako se ulaže u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Pravilnike potražite ispod teksta!

Pravilnik koji se odnosi na preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda

Ovim dokumentom se definiše ukupan iznos podsticaja od 2.000.000 evra po korisniku u toku celog programskog perioda. Novac je namenjen za investicije u sektorima:

  • mleka
  • mesa
  • voća i
  • povrća.

Pravo mogu da ostvare preduzetnik, privredno društvo ili zadruga.

Konačan odgovor u novembru

Da li je Srbija otklonila sve prepreke za dobijanje akreditacije za realizaciju IPARD programa, znaće se krajem novembra, nakon posete predstavnika Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije. Ukoliko jeste, moći će da "povuče" i u narednih nekoliko godina rasporedi 175 miliona evra namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju.

"Očekuje se da prvi pozivi za korišćenje IPARD sredstava budu raspisani krajem ove godine. U prvoj tranši podsticajnih sredstava poljoprivrednicima će biti dodeljeno 15 miliona evra", navodi Stefanović.

Foto: jojooff / Pixabay


Dokumenti


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Pravilnici Ipard podsticaji Marketing Prerada Fizička imovina


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta