Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkurs
  • 17.04.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Otvoren konkurs za žene preduzetnice i mlade do 30 godina

Novčani iznosi koji se opredeljuju su od 400.000 do šest miliona dinara i u pitanju su namenska sredstva, odnosno krediti za kupovinu mašina i alata, za adaptaciju poslovnog prostora i za trajna obrtna sredstva.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 401
  • 21
  • 0

Žene preduzetnice i mladi starosti od 18 do 30 godina mogu aplicirati na javni poziv za unapređenje sopstvenog biznisa, koji je raspisalo Ministarstvo privrede putem Fonda za razvoj. U Sremu se poziv sprovodi preko Regionalne razvojne agencije Srem u Rumi, gde se mogu dobiti sve informacije i instrukcije, a već su stigli i prvi zahtevi za sredstva koja su namenjena za kupovinu mašina i alata, za adaptaciju posolovnog prostora i za trajna obrtna sredstva.

Od sokova do sladoleda i smutija

Upravo za kupovinu mašina i alata aplicirala je preduzetnica Ljiljana Zeringer iz Sremske Mitrovice koja se bavi proizvodnjom hladno ceđenih sokova. Planira da proizvodnju proširi, i program resornog ministarstva vidi kao dobru šansu za to.

"Procedura nije previše komplikovana, dokumentaciju smo sprikupili i očekujem da će sve biti u redu i da ću tražena sredstva i dobiti. Imam u planu da proširim proizvodnju tako da pored hladno ceđenih sokova počnem i sa proizvodnjom sladoleda i smutija. To će biti svakako lakše ukoliko dobijem ova sredstva", kaže Zeringerova i dodaje da u svom poslu ima dobru saradnju sa ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima jer voće i povrće koristi za sokove, a najviše jabuke, koje su na ovom prostoru, ističe, i najkvalitetnije.

Ljiljana Zeringer ima u planu proširenje proizvodnje

Tanja Mijajlović iz Regionalne razvojne agencije Srem kaže da je dokumentacija ove preduzetnice kompletna i sada se mora ispoštovati sva procedura kako bi iz Fonda za razvoj stigao pozitivan odgovor. Kaže da je interesovanje veliko, ali se nada brzom odgovoru.

"Ono što mi sada treba da uradimo je da prekontrolišemo svu dokumentaciju, i ako je sve u redu, a nadam se da jeste, da je prosledimo Fondu za razvoj na odlučivanje. Iako zahteva ima dosta očekujem da će odgovor brzo stići, tako da Ljiljana što pre može da nabavi tražene alate i opremu kako bi proširila svoju proizvodnju", kaže Mijajlovićeva.

Od 400.000 do šest miliona dinara

Inače Regionalna razvojna agencija Srem daje savetodavne usluge i obuke za ovaj konkurs, koje su besplatne.

"Posle obuke se dobija sertifikat, koji je jedan od obaveznih dokumenata u okviru apliciranja po ovom javnom pozivu."

Tek svaka šesta žena na selu - vlasnica nekretnine

Novčani iznosi koji se opredeljuju su od 400.000 do šest miliona dinara, a mogu da apliciraju žene preduzetnice, žene koje su u okviru pravnog lica, kao i gde je ona većinski vlasnik i mladi od 18 do 30 godina starosti. Uslovi su veoma povoljni, zaključuju, jer je grejs period godinu dana, rok otplate je do pet godina, a kredit se vraća kvartalno.

Uz jedan od četiri instrumenta obezbeđenja kredita ili jedan procenat kamate, ako je garancija poslovna banka. Kamatna stopa je dva procenta na godišnjem nivo, a rok za apliciranje za ova sredstva je do kraja godine, mada postoji i dodatna klauzula da poziv traje dok postoje raspoloživa sredstva.


Tagovi

Žene preduzetnice Žene na selu Ljiljana Zeringer Regionalna razvojna agencija Srem Tanja Mijajlović Pravljenje sokova


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".