Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 28.11.2023. 13:30

Otvoren Treći javni poziv za Projekat konkurentne poljoprivrede

Vrednosti investicija za agregatore mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Foto: Depositphoto/AndrewLozovyi
  • 358
  • 47
  • 0

Treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom, raspisan je danas, dok će prijave biti otvorene od ponedeljka, 4. decembra, stoji na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ukupna vrednost sredstava za Treći poziv iznosi 750 miliona dinara, a poziv je namenjen prvenstveno agregatorima, odnosno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

Vrednosti investicija za agregatore mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Velika zainteresovanost za projekat

Istaknuto je da je kroz dva prethodna javna poziva više od 3.500 poljoprivrednika iskazalo zainteresovanost za ovaj projekat koji se finansira po modelu 50:40:10, gde 50 odsto sredstava predstavljaju bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, 40 odsto sredstava finansira se iz kredita poslovnih banaka i 10 odsto sredstava predstavlja učešće samih poljoprivrednika.

Od 2020. godine do sada, uspešno su realizovana dva javna poziva, a sredstva iz prethodnih ciklusa iskoristilo je više od 1.350 korisnika i korisnica, koji su na ovaj način uspeli da obezbede novu opremu, infrastrukturu i mehanizaciju. Pored toga, projekat je prvi koji korisnicima dodeljuje novac pre realizacije investicije, PDV tretira kao prihvatljiv trošak i aktivno se bavi zagovaranjem i promocijom ekološkog pristupa u poljoprivredi, kao i osnaživanjem mladih i žena koje žele da se bave poljoprivredom.

Podrška institucija, ali ne i društva: Čemu vodi finansijska zavisnost žene na selu?

"Očekujemo preko 2.000 korisnika nakon ovog javnog poziva. Pozivamo sve agregatore, da se prijave i da zajedno stvaramo bolje uslove za poljoprivrednike i poljoprivrednice u Srbiji", koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije Milan Stevanović.

Svaki treći traktor kupljen sredstvima iz ovog projekta

O trenutnim doprinosima projekta svedoče i podaci da je svaki treći traktor kupljen u Srbiji tokom 2022. i 2023. godine finansiran upravo iz sredstava ovog projekta.

Sve uslove možete pronaći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs i veb stranici Projekta www.scap.rs.


Tagovi

Projekt konkurentne poljoprivrede Ministarstvo poljoprivrede Javni poziv Bespovratna sredstva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612