Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 22.12.2019. 16:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Apatin

Poljoprivrednici u Apatinu zainteresovani za subvencije

Poljoprivredno gazdinstvo Nesvanulica iz Prigrevice bavi se stočarstvom a, kako kažu, zahvaljujući subvencijama opštine Apatin kojoj Prigrevica pripada, jednostavnije dolaze do ovih podsticajnih sredstava nego kada su u pitanju državne subvencije.

Foto: Depositphotos/NataliGlado
  • 342
  • 14
  • 0

Procedura dobijanja državnih i pokrajinskih subvencija često je komplikovana poljoprivrednicima, te su u opštini Apatin mnogi poljoprivrednici počeli da konkurišu za opštinske subvencije jer je proces, kako navode, jednostavniji i jasniji.

Od poljoprivrede u porodici Nesvanulica živi treća generacija

Tri generacije porodice Nesvanulica posvećene su poljoprivredi. Kako kažu, poljoprivreda nimalo nije laka, ali od ovog posla uspevaju da osiguraju egzistenciju. Trenutno imaju oko 100 jutara zemlje i više od 20 umatičenih grla krava.

"Ja sam od oca nasledio posao u poljoprivredi i stočarstvu, a sada uz mene radi i sin. Ističe, mukotrpno se zaradi svaki dinar i ako ima 22 umatičena grla krava i nešto junica, a uz to obrađuje 100 jutara zemlje. Što se tiče isplativosti, kaže sve je dobro dok ima subvencija, ali ističe da bi sve bilo mnogo lakše da nema toliko birokratije," priča Miroslav Nesvanulica.

Poljoprivredi do sada isplaćeno 28,5 milijardi dinara subvencija

Procedura za opštinske subvencije jednostavnija

Miroslav konkuriše i za državne i za opštinske subvencije. Kaže, zadovoljan je onim što dobije kroz ovu pomoć, ali mu je procedura komplikovana.

"Od države sam dobio mašine plug, sejačicu i kosačicu, a od sredstava opštine prvi put sam ove godine kupio valjak za površinsku obradu zemlje. Međutim, problema ima mnogo, zadovoljan sam subvencijama, ali papirologija je mnogo komplikovana, to bi trebalo da se uprosti. Mi smo ljudi seljaci, radimo po ceo dan, nemamo mi vremena za papire, trebalo bi to pojednostaviti," ukazuje Miroslav.

Na dnevnom nivou porodica Nesvanulica proizvede oko 800 litara mleka. Zadovoljan je prodajom i zaradom, ali kaže da se ne može proceniti nikada koliki će se prihodi ostvariti.

"Sa premijama i otkupnom cenom od 37 dinara za litar mleka sam zadovoljan. Iako se bavim poljoprivredom i stočarstvom, teško je izvući jasnu računicu. Nikada ne znamo koliko ćemo zaraditi. Težak je to rad, naročito sa kravama, ali eto živimo, žive od toga dve porodice," objašnjava Miroslav.

Od 1.600 registrovanih 50 poljoprivrednika konkurisalo za subvencije 

Savetnik za poljoprivredu u opštini Apatin Željko Kiš navodi da su opštinske subvencije od nedavno privukle poljoprivrednike i to upravo zbog jednostavnije procedure.

"Poljoprivrednici i stočari lakše dobijaju naša sredstva obzirom na procedure koje moraju da prođu na pokrajinskom ili republičkom budžetu. Na našoj teritoriji ima oko 22.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se obrađuje, a od toga 6.000 hektara je državno poljoprivredno zemljište u zakupu," navodi on.

Od 1.600 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u opštini Apatin, svega 50 je konkurisalo za opštinske subvencije, ali se u lokalnoj samoupravi nadaju da će na sledećem konkursu taj broj biti veći, piše RTV.


Izvori

RTV


Tagovi

Subvencije Miroslav Nesvanulica Poljoprivreda Stočarstvo Željko Kiš


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.