Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje u poljoprivredi
  • 07.09.2019. 16:00

Samo 12 odsto poljoprivredne proizvodnje u Srbiji je osigurano

U Srbiji postoji 630.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a svega 12 odsto površina pod poljoprivrednom proizvodnjom je osigurano.

Foto: Depositphotos/casadaphoto
  • 90
  • 3
  • 0

U osiguravajućim kućama tvrde da je jedan od razloga što mali broj poljoprivrednika osigurava svoja imanja i nemogućnost domaćih proizvođača da procene prednost osiguranja useva i plodova, kao i cena.

Ministarstvo poljoprivrede za registrovana domaćinstva je izdvojilo premiju osiguranja od 40 odsto, a za registrovana gazdinstva na području Šumadijskog okruga premiju osiguranja od 70 odsto.

Ilija Stanković: Osigurati zasad od nepogoda je važna stavka u poljoprivredi

Ulaganje u poljoprivredu uz uslov da zasadi budu osigurani 

U saradnji sa kompanijom "Dunav osiguranje", opštine u Šumadiji nastoje da razviju i podignu svest domaćih proizvođača o važnosti osiguranja u poljoprivredi.

Zamenica predsednika opštine Knić Jelena Obradović navela je da ta opština i kompanija "Dunav" imaju već razvijenu saradnju u oblasti osiguranja zaposlenih, dece u školama. Dodala je da je u planu da tu saradnju prošire i na program osiguranja u poljoprivredi.

"Bitno nam je da programe osiguranja poljoprivrednih proizvoda sprovedemo kod nas", rekla je Obradović i dodala da i opština ulaže u prevenciju šteta, kao i da je četvrtina opštinskog budžeta namenjena poljoprivredi.

Zamenik predsednika opštine Rača Miladin Milić naglasio je da je veoma važno da mladi ostaju na selu i da je ta opština to prepoznala u prethodne dve godine. 

"Opština je uz pomoć nadležnog Ministarstva uložila 45 miliona dinara u razvoj pčelarstva i voćarstva, ali uz uslov poljoprivrednicima da zasadi voća budu adekvatno uređeni i osigurani u prve tri godine, kako bi podstakli ozbiljnu proizvodnju. Osiguranje je jedini način da zaštite svoje proizvode i na tome ćemo raditi i u narednom periodu," rekao je Milić.

Ruma: 40 odsto premija na osiguranje useva

Osiguranje im se isplatilo 

Neki od poljoprivrednika u tom delu Srbije već su počeli da osiguravaju svoju poljoprivrednu proizvodnju i veoma su zadovoljni uslovima i onim što pruža osiguranje i kažu da im se to značajno isplatilo jer su pretrpeli veliku štetu.

"Kompanija je uradila dobru procenu i blagovremeno isplatila štetu. Preporučio bih svima da koriste usluge osiguranja, jer je to veliko olakšanje kada se desi nesreća", rekao je poljoprivrednik Aleksandar Glišić, prenosi Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Poljoprivrednici Poljoprivredna proizvodnja Osiguranje imanja


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.