Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna platforma
  • 01.07.2020. 07:30

Saradnja Afričke i Evropske unije: Sigurnije tržište i snabdevanje hranom

Poljoprivredna platforma povezuje evropska i afrička preduzeća, kako bi se podstakla održiva i uključiva ulaganja u afričku poljoprivredu. 

Foto: JumpStory
  • 71
  • 3
  • 0

Uzimajući u obzir ključnu ulogu koju privatni sektor može igrati u strukturnoj transformaciji u Africi, predloženo je osnivanje mreže u svrhu povezivanja evropskih i afričkih preduzeća, a sve s ciljem kako bi se podstakla održiva i uključiva ulaganja u afričku poljoprivredu. 

Radi pružanja boljih saveta o jačanju ovog partnerstva u hrani i poljoprivredi, Evropska komisija osnovala je u maju 2018. godine tim nezavisnih stručnjaka s obe strane, a samu platformu predložila je "Task Force Rural Africa" u proleće 2019. 

Partnerstvo koje deluje na tri nivoa

Nakon toga su na trećoj poljoprivrednoj konferenciji Afričke unije (AU) i Evropske unije (EU), predstavnici obe strana odobrili političku deklaraciju, a novostvorena platforma uključena je u akcijski plan. 

Prema preporukama radne grupe, trebalo bi se razviti partnerstvo koje će se odvijati na tri nivoa, među građanima, preduzećima i vladama. 

"Poljoprivrednici i prehrambena industrija Afrike i Evrope treba raditi ruku pod ruku i iskoristiti nove prilike koje će pružiti ta dva kontinenta, ali i izgraditi regionalna tržišta potrebna za dugoročnu bezbednost hrane“, rekla je Josefa Sako, poverenica AU za ruralni razvoj i poljoprivredu. 

FAO zatražila pomoć od 350 miliona dolara za sprečavanje gladi

Fil Hogan, tadašnji poverenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj, složio se s njom te izjavio da politika u području poljoprivrede i ruralnog razvoja prednjači u političkoj saradnji između EU-a i Afrike.

"Radna grupa za ruralnu Afriku igra središnju ulogu u tom radu. Njenim preporukama pronalaze se načini povećavanja javnih i privatnih ulaganja, razmene najbolje prakse i deljenja znanja te produbljivanja političke saradnje uopšte."

Takođe, platforma će pomoći u identifikaciji sektorskih prepreka, ali i promovisati razmenu najboljih praksi između kompanija, kao i programe stručnog osposobljavanja.

Pokrenuti brojni projekti

Na osnovu preporuka radne grupe, EK je pokrenula razne projekte. Partnerski i programi razmene između afričkih i evropskih poljoprivrednih tela jedni su od najznačajnijih. To je pilot projekat za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, a takođe radi i na uključivanju žena u poljoprivredi, zadrugama i preduzećima. 

Osim njega, na značenju je dobio i Inovacijski centar za podršku prehrambenom sektoru koji će proučavati nacionalne istraživačke sisteme, zatim sisteme visokog obrazovanja poljoprivrednika i njihovih organizacija, ako i podsticati digitalne inovacije i veštine.

Evropljani godišnje pojedu deset puta više mesa od Afrikanaca

Komisija je takođe odlučila pokrenuti i onlajn savetovanje radi prikupljanja direktnih povratnih informacija afričkih aktera o strateškom pristupu radne grupe i stanju poljoprivredno-prehrambene trgovine, te saradnje između ta dva kontinenta. 

Na zadnjoj onlajn konferenciji održanoj 25. juna 2020. godine glavni zadatak bio je proceniti ciljeve platforme, te istaknuti ulogu poljoprivrednika kao i ruralne mladeži u njoj.


Tagovi

Platforma Afrička unija Evropska unija Hrana Tržište Osposobljavanje Ruralno područje Projekti Bezbednost hrane


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.