Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 500 zadruga u 500 sela
  • 01.08.2018. 12:00

Svaka deseta zadruga dobila novac

Zadruge se intenzivno osnivaju, ali malobrojne mogu da računaju na državnu pomoć. Zato je ove godine iz državne kase izdvojeno četiri puta više novca nego lane.

Foto: Đorđe Simović
  • 631
  • 28
  • 0

Do novca iz državne kase nije lako doći. To su se uverili oni koji su osnovali zadrugu u nadi da će lako doći do državnog dinara. Naime, kako je rečeno na konferenciji nazvanoj "500 zadruga u 500 sela - godina prva", za godinu dana u Srbiji je osnovano 266 zadruga. Za bespovratan novac za investiciona ulaganja prijavilo se 218 zadruga a dobile su ga 13 starih i 9 novoosnovanih. Postojeće zadruge su dobijale do 12,5 miliona dinara, a novoosnovane 6 miliona dinara.

Najviše novca za jugoistok

Novac je najvećim delom uložen u jugoistočnu Srbiju, nešto u centralnu i najmanje u Vojvodinu.

U Jugoistočnoj Srbiji (okruzi Nišavski, Jablanički, Toplički, Pirotski i Pčinjski) novac je dobilo šest starih i šest novih zadruga. Dobili su ga između ostalih: zadruga Bee cooper, Devča, Merošina, za unapređenje pčelarstva; ZZ Zaplanjski zasad Gornji Ljubeš, Opština Gadžin Han za opremu za proizvodnju eteričnog ulja, ZZ "1. decembar" Žitorađa za kupovinu priplodnih svinja, grejnih ploča i traktora, ZZ "Svrljižanka", Svrljig dobila je novac za kupovinu opreme za preradu voća i povrća i uređaj za destilaciju voćnih rakija.

Kotarac: Muka nas je naterala da osnujemo zadrugu

U centralnom delu Srbije, ispod Save i Dunava, novac je dobilo šest zadruga, a u Vojvodini uz pomoć držanog novca investirale su zadruge u Kisaču, Karavukovu, Jaši Tomiću i Novom Slankamenu.

Zanimljivo je svedočenje Nikole Kotarca direktora zemljoradničke zadruge "Voćar Slankamen" zašto su uopšte osnovali zadrugu:

Kotarac
Kotarac: "Namerno smo uzeli samo 67.000 evra, da bi i drugi dobili".

"Pre šest godina 42 zadugara, pripadnike šest nacionalnosti, muka je naterala da osnuju zadrugu. Nakupci su nas konstantno ucenjivali prilikom otkupa naših proizvoda. Napravili smo zadrugu, podigli dva miliona evra kredita, založili 500 jutara zemlje. Te 2012. imali smo protiv sebe državu, lokalnu samoupravu i sve moguće inspekcije. Združeni pokušaj da se mi raspadnemo, kako bi neko jeftino otkupio našu hladnjaču. Uspeli smo uz mnogo napora da sve to prevaziđemo. Ovim kokursom dodeljeno nam je 100.000 evra. Nismo hteli da uzmemo sav novac. Namerno smo uzeli samo 67.000 evra, da bi i drugi dobili. Kupili smo najsavremeniju opremu i time smo uveli standard HACCP koji do sada nismo imali".

Ko odlučuje o raspodeli novca?

Pošto se u konkursu bespovratno deli novac poreskih obveznika, veoma je važno ko je taj koji odlučuje kome će novac biti dodeljen. Na tu  temu u Palati Srbija nije puno govoreno, ali se moglo čuti da su za ovaj deo odgovorni članovi Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti kao i pedstavnici zadružnih saveza Vojvodine i Srbije.

Prva složena zadruga u Srbiji baviće se voćem

Ove godine - četiri puta više novca

Projekat "500 zadruga u 500 sela" realizuje se više nego uspešno - kada je reč o osnivanju zadruga. Lane ih je osnovano 266, a prema rečima predsednika Zadružnog saveza Srbije Nikole Mihailovića samo u prvih pola godine osnovano je 85 zadruga, što čini 351 zadrugu. Evidentno je da novca nema dovoljno, pa je sa lanjskih  196 miliona dinara lestvica ove godine podignuta na 825 miliona dinara. Dakle, opredeljeno je četiri puta više novca. Procenjuje se da će njime, kroz konkurs, biti podmireni zahtevi 60 do 70 zadruga. Konkurs za ovu godinu je otvoren, a više informacija i obrazac potražite u tekstu: Četiri puta više novca za zadruge u 2018. godini.


Tagovi

Nikola Kotarac Zadruge koje su dobile novac 500 zadruga u 500 sela Nikola Mihailović Konkurs za zadruge


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."