Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krediti u poljoprivredi
  • 13.12.2019. 11:00

Za olakšice u kreditiranju poljoprivrednika 90 miliona dolara

Ministarstvo poljoprivrede i USAID pokrenuli su program kreditne garancije u okviru kojih će poljoprivrednici moći da dobiju manje opterećujuće pozajmice za razvoj, nabavku novih inovativnih tehnologija i otvaranje novih radnih mesta.

Foto: Bigstockphoto/vrstudio
  • 551
  • 26
  • 0

Poljoprivrednici od sada mogu od tri banke u Srbiji: Adiko, Inteza i Prokredit, da dobiju manje opterećujuće pozajmice za razvoj, nabavku novih inovativnih tehnologija i za otvaranje novih radnih mesta, rekao je ministar Branislav Nedimović.

Zajvaljujući garancijama Ministarstva poljoprivrede i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID-a od 2,5 miliona dolara banke će raspolagati sa 90 miliona za kreditne garancije. Cilj je kako su saopštili na nedavno održanoj konferenciji podrška razvoju poslovanja i pokretanju novih investicija u sektor poljoprivrede, s fokusom na primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu hrane. Program kreditiranja će trajati 12 godina.

Konkurs za kreditiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije

Garancija od 60 odsto na kreditna sredstva od 90 miliona dolara

USAID i Ministarstvo poljoprivrede će dati garanciju od 60 odsto na kreditna sredstva od 90 miliona dolara koja će se plasirati preko ovih banaka. Ostatak od 40 odsto garancije obezbediće vlasnik kredita za opremu, kupovinu zemlje ili podizanje fabrike. USAID će dati besplatnu tehničku pomoć korisnicima kredita oko pripreme za konkurisanje. Deo sredstava namenjen je startap firmama, koje posluju manje od tri godine, preduzećima čiji su vlasnici žene, kao i kompanijama u nerazvijenim regionima Srbije.

Majkl de la Rosa, direktor Misije USAID u Srbiji je napomenuo da će partnerstvo sa ministarstvom i bankama upotpuniti napore USAIDA da ojača konkurentnost srpske prehrambene industrije.

Poljoprivrednici nemaju bonitet da dobiju pozajmicu

Nedimović je istakao da banke nemaju problema sa naplatom kredita u poljoprivredi, ali da je problem što poljoprivrednici nemaju bonitet da dobiju pozajmicu. "Ovo će biti neka vrsta garantnog fonda, koji je nekada postojao ili je ugašen, jer je ispolitizovan," rekao je ministar. Sada će kako je dalje rekao poslovne banke određivati projekte koje žele da finansiraju, a ministarstvo i USAID će obezbediti novac za deo garancija.

Istraživanje banke Inteze je pokazalo da samo 38 odsto poljoprivrednika koristi kredite. Darko Popović, iz Banke Inteza, kaže da čak 70 odsto ima potrebu za bankarskim pozajmicama, ali je samo 20 odsto njih u mogućnosti da obezbedi garancije. 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Krediti Poljoprivrednici USAID Ministarstvo poljoprivrede Garancije Startap Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Majkl de la Rosa


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.