Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afera "Kora" (paradajza)
  • 18.04.2018. 12:30

Crveno usijanje

Iskreno se nadam da se bolje osećaju oni koji su proteklih dana na FB bacali "drvlje i kamenje" na Agroklub. Blaga fizička aktivnost je blagotvorna. Kažu lekari.

Foto: Pixabay / Davanath
  • 490
  • 56
  • 0

Ispašće da sam pametan. Ali nisam general. Tako biva ako se pridržavamo one narodne "posle završene bitke svi su generali pametni". Ko o čemu, ja o paradajzu. Tomato, pomidor, tomat, pomidoro, rajčica dovela je do medijskog usijanja nalik ratu i nisu se džabe generali našli u prethodnim redovima. I Agroklub je na Fejsbuku više od 24 sata bio pod konstantnom paljbom kritika, etiketiranja i uvreda nakon mog članka. Bili smo i potparoli Vlade, i štitili smo interes uzvozničkog kartela i GMO lobisti i… mašta baš može svašta.

Šta sam mogao? Sačekao sam da kanonada prestane i da se prašina slegne. Epilog - "svakog čuda za tri dana dosta". Ako ne možemo da zamerimo pojedincima što su paniku širili po društvenim mrežama, šta ćemo sa on/off tabloidima? Gde je njihova odgovornost? Sredstva se ne biraju za što veći broj lajkova i šerova. Ako bih morao da sažmem njihove paranoične naslove i njihovu razradu, zaključak koji bi se mogao da se izvuče je da postoji globalna zavera da ovo malo Srbalja što je preteklo po svaku cenu otruje. I to turskim paradajzom. Ubitačno.

Gde je logika?

U agrarno razvijenim zemljama (u koje spada i Turska) standardi bezbednosti hrane se poboljšavaju. Naročito kod velikih robnih proizvođača i izvoznika. Ako bi i došlo do incidenta sa bezbednošću hrane, izvoznik zna da bi dospeo na "crnu listu". Naročito u EU. Samo da podsetim na obaveštavanje o zdravstveno neispravnoj hrani kroz evropski RASFF (The Rapid Alert System for Food and Feed-RASFF). Reč je o sistemu brzog uzbunjivanja, koji se koristi u slučajevima direktnog i indirektnog rizika za ljudsko zdravlje. Čak i mi imamo sličan pravilnik, koji je u julu 2013. potpisao tadašnji ministar poljoprivrede Goran Knežević (možete ga pronaći ispod teksta).

Ministarstvo će sankcionisati odgovorne

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je 11.04. nalog inspekcijskim službama da se izvrši vanredna kontrola svih uvoznika voća i povrća, kako bi se otklonile i najmanje nepravilnosti u pogledu deklarisanja proizvoda koji se uvoze. Kako su naveli u saopštenju, cilj je i da se spreči bilo kakav pokušaj uznemiravanja javnosti i građana.

"Najvažnije pitanje je u apsolutnom smislu zdravstvena ispravnost hrane u našoj zemlji i zbog toga podsećamo još jednom da se pre odobravanja svakog uvoza vrše detaljne laboratorijske kontrole koje su i u slučaju aktuelnog pitanja u vezi deklarisanja paradajza pokazale da je reč o potpuno ispravnim proizvodima. Ipak, utvrđivanje odgovornosti za greške koje su načinjene u pogledu samog teksta deklaracije je predmet rada nadležnih službi MPŠV koje su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenule postupke protiv odgovornih u procesu. U slučaju potvrđivanja odgovornosti svi prekršioci u lancu će, u skladu sa zakonskim ovlašćenima, biti najstrožije sankcionisani", stoji u saopštenju.

Naivni trovači

Pa i da je neko hteo da nas otruje, da li bi to stavio na ambalažu? Možda je stavio da vidi da li Srbi čitaju deklaracije?! Da sve ovo ne bi prešlo u potpunu satiru poput NJuz.net-a ukazaću na pravi problem.

Rezultate laboratorijskih ispitivanja paradajza uvezenog iz Turske i Grčke, koje je objavilo Ministarstvo, potražite ispod teksta! 

Nepoverenje u institucije

Da. To je glavni problem ovde. Da li imamo autonomna tri stuba vlasti: zakonodavni, sudski i izvršni? Bar jedan od njih. Ko upravlja državom? Predsednik ili Vlada? Znate li kako je po Ustavu? Kako se postaje ministar? Stručnošću ili kao deo partijskog plena? Pogledajte samo ko su nam ministri?! Kakva je njihova stručnost? I spuštajte se tako nivo po nivo prema bazi. Šta god da dotakneš, srušiće se kao kula od karata. Ne može nam sistem bezbednosti hrane biti različit od ostalih sistema i institucija. Da biste "zacementirali" poverenje u jedan sistem bezbednosti hrane, potreban je predan rad. Godinama. A za njegovo demontiranje jedan dan. U vreme društvenih medija, uopšte nije potreban dokaz, dovoljno je skovati teoriju zavere! A RASFF u Srbiji? Evo kako jedan takav portal izgleda u EU? Da li znate za takav kod nas? Ja ne. A ko bi trebalo da harmonizuje zakonodavstvo sa EU i stavi ga u funkciju? Građani ili administracija? Eto mi smo pre pet godina usvojili malopre pomenuti pravilnik, a nisam siguran da je danas u životu.

A sad pravac - Stara planina

To što nemamo poverenja u administraciju, ne znači da je kora paradajza iz Turske kontaminirana. Ništa ne brinite, konstantno se kontaminiramo svakog dana. Mentalno, preko kože, ishranom. Postoji alternativa. Brale, u planinu. Bez tv-a i sam da proizvodiš hranu. Karikiram, naravno. Trebalo bi obratiti pažnju da podignete otpornost organizma i tako pokušate da odolite kontaminacijama. Ne možemo se sakriti pod stakleno zvono.


Dokumenti


Tagovi

Turski paradajz Deklaracija Analiza Kora Standardi bezbednosti hrane


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."