Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 21.05.2023. 13:30

Dobru salatu prave rasipnik, cicija, mudrac i budala?

Ta nekadašnja pripremala se isto kao i danas: listovi se dobro operu, iseku i začine uljem, sirćetom, mladim crnim i belim lukom - i gotovo jelo, važno je samo da se pojede odmah pošto se pripremi, jer, ako stoji, gubi svežinu, prijatan ukus, a i većinu hranljivih sastojaka.

Foto: Maja Celing Celić
  • 170
  • 70
  • 0

Zelena salata bila je do nedavno sezonska biljka koja se jede kad joj je vreme - a to je ovo doba godine. Promene u načinu proizvodnje, plastenici i staklenici učinili su da bude prisutna na odeljenjima svakog bolje snabdevenog marketa, tokom cele godine. Pripada grupi namirnica koje narodna i zvanična medicina visoko cene. Ova biljka sadrži oko četiri odsto vode, 2,5 odsto ugljenih hidrata, vitamine A, C, B1, B2, B6, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink, bakar i kalcijum.

Od davnina se koristi u narodnoj medicini kao lek protiv zatvora i za bolje varenje, jačanje opšte otpornosti i za zdravlje srca. Deluje protiv nesanice, jača krv (to jest, poboljšava krvnu sliku) i pogodna je za mlade i stare, zdrave i one koji se leče i oporavljaju. Tu su narodna i naučna medicina potpuno saglasne.

Koje uslove ispoštovati za uzgoj salate tokom cele godine?

Poljoprivrednici u Srbiji gaje salatu kao i njihovi preci, u maloj bašti ili na većoj površini, na starinski način ili uz upotrebu savremenih mera, ona se podrazumeva u ovom delu godine kao prijatan i zdrav dodatak svakidašnjoj ishrani. Najpoznatije vrste su "puterica", "lolo", "romano", "iceberg" i "kristal", sve nastale od one prvobitne mediteranske, koja nije formirala glavicu nego više ličila na zelje.

Jede se odmah

Salata nije odnedavno "u trendu" kao odlična namirnica za sportiste i sve koji žele da smanje telesnu težinu, nego je poznata vekovima i gaji se od početka poljoprivrede. U regionu Sredozemlja drevni narodi gajili su je pre više od 3.000 godina. Nalazila se na jelovniku antičkih Feničana, Grka i Rimljana.

Gaji se preko cele godine (foto: Depositphotos/simazoran)

Čak su sačuvane anegdote o rimskim carevima, naročito Oktavijanu Avgustu i Dioklecijanu koji su u pauzama između državničkih briga i brojnih kriza u carstvu koristili priliku da sami odgaje nove vrste salate za svoju trpezu. Ta nekadašnja pripremala se isto kao i danas: listovi se dobro operu, iseku i začine uljem, sirćetom, mladim crnim i belim lukom - i gotovo jelo, važno je samo da se pojede odmah pošto se pripremi, jer, ako stoji, gubi svežinu, prijatan ukus, a i većinu hranljivih sastojaka.

Prema staroj rimskoj poslovici, sačuvanoj do danas, "dobra salata se pravi tako što rasipnik dodaje ulje, cicija sirće, mudrac soli, a budala meša". 

Gde se znanje "kupi"?

U još jednom podatku drevni poljoprivrednici i savremeni stručnjaci bili su potpuno saglasni i u pravu: zelena salata je pravo jelo za ishranu trudnica. Ublažava mučnine, obezbeđuje dovoljno gvožđa, usporava apsorpciju šećera, povoljno deluje na elastičnost svih tkiva, olakšava oporavak posle porođaja i povećava količinu mleka. Dr Šejla Kicinger (1929 - 2015.), britanska naučnica i autorka kapitalne knjige "Trudnoća i porođaj" (prevedena i u Srbiji), zbog svega ovoga preporučuje mnogo zelene salate u ishrani trudnica i dojilja.

Logično je da doktorka koja je karijeru posvetila problematici porođaja zna koliko je ovo povrće korisno za majku i bebu, samo, kako su to isto znale nepismene žene poljoprivrednika pre više hiljada godina? Nema sumnje da su ovo značajno znanje pokupile od svojih majki i baba u doba kad u blizini nije bilo nikakvog lekara, pogotovo ne za seljaštvo. 


Tagovi

Zelena salata Lekovita svojstva Kako se pravi salata Uzgoj salate


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u