Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 01.07.2024. 13:30

Jun je bio najgori mesec za agro robu u poslednje dve godine, ima li oporavka?

Slobodno možemo reći da je izbrisao osmeh sa lica ratara, jer na žalost malobrojni su oni koji su iskoristili prethodni trend rasta kako bi prodali unapred svoj rod po višim cenama.

Foto: Martina Pavlović
  • 484
  • 94
  • 0

Sav uzlazni trend na robnim berzama sa obe strane Atlantika, koji je trajao gotovo tri meseca, izbrisan je u poslednjih mesec dana. Mogućnost ove korekcije cene spomenuli smo u analizi za maj i ona se dogodila. Slobodno možemo reći da je jun izbrisao osmeh sa lica ratara i proizvođača, jer na žalost malobrojni su oni koji su iskoristili prethodni trend rasta kako bi prodali unapred svoj rod po višim cenama. Gledajući berze, cene su svoj kratkotrajni vrhunac doživele krajem maja, a nakon toga slobodni pad koji se vrlo dobro vidi na grafikonima.

Jun je bio najgori mesec za agro robu u poslednje dve godine, a pšenica roba čija je terminska cena najviše pala. Zašto? Dobro vreme, dovoljno vlage u zemljištu, slaba potražnja, jak američki dolar i padajuće sezonske promene. Ako pogledamo kretanje cene na nivou kvartala, onda imamo pravi roler koster. Tržišta su porasla u aprilu i maju, jer su se trgovci usredsredili na suvo vreme na Crnom moru, poplave u Brazilu i setvu u SAD-u koja je kasnila zbog kiše. Kako se vreme popravilo, dolar ojačao, a potražnja krajnjih korisnika oslabila, tržišta su u junu pala.

Gde se danas nalaze cene? Terminske pšenice na Euronextu za septembarski ugovor, završile su mesec ispod nivoa od 225 €/t (mada je u jednom trenutku testiran i nivo od 220 €/t), što znači da je na nivou meseca cena pala gotovo 35 €/t. Što se tiče terminske kukuruza, cene ugovora za avgust su pale ispod nivoa od 208 €/t, što znači da je na nivou meseca cena pala za skoro 18 €/t.

Pad terminskih cena 

Šta se događalo na CBOT-u? Terminske cene pšenice za jul pale su na nivou meseca sa 6,78 $/bušela na 5,53 $/bu, što je vrlo veliki pad na mesečnom nivou, čak 18 odsto, s tim da je cena u jednom trenutku pala na 5,38 $/bu. Kukuruz je i dalje najjeftinija sirovina za proizvodnju stočne hrane, a terminska cena ugovora za jul je na nivou meseca pala s 4,46 $/bu na ispod 4 $/bu, uz posebno izražen padajući trend u poslednjih 10 dana. Za kraj, terminska cena soje ugovora za jul pala je s 12,05 $/bu na 11,5 $/bu. Iz svega je jasno vidljivo i razumljivo, zašto će proizvođači hteti da što pre zaborave ovaj jun.

Cene pšenice 

Ovi nivou cena nastavljaju da oživljavaju međunarodnu potražnju za pšenicom. Nakon Egipta i Alžira (na tenderu na kojem su dominirale robe iz Crnog mora) i Saudijska Arabija raspisala je konkurs za kupovinu 595 hiljada tona pšenice za razdoblje isporuke od septembra do decembra.

Dodatni pritisak na cene i berze stavio je izveštaj o stanju setve i zaliha u SAD-u, gde su brojevi bili uglavnom boji nego što su trgovci očekivali, a kad je tako, teško da cene mogu da porastu na berzama. To objašnjava činjenicu da fondovi koji su svojim kupovinama tokom aprila i maja snažno pogurali cene prema gore, na prvi znak optimizma, sve dugoročne pozicije koje su tako kupili, prodali i uzeli profit, a cene potisnuli prema dole. Živela volatilnost i berze.

Pa iako su cene u junu potonule, čini se da berze za sada ignorišu rane izveštaje o vrlo razočaravajućim prinosima ozimog ječma u Francuskoj, ali i ranijoj žetvi pšenice. Trenutno toplo vreme u Francuskoj pomaže kukuruzu i suncokretu da nadoknade u razvoju činjenicu da su kasnije zasejani ovog proleća. Istina je da poslednjih dana trgovanja u junu, usred ovog neizvesnog konteksta, cene na MATIF-u pokazuju neke stidljive znakove oporavka nakon oštrog i postojanog pada tokom meseca. Pitanje je kako će se nastaviti trgovanje iduće nedelje s obzirom na bearish (pesimističan) kvartalni izveštaj iz SAD-a. Repica, kao i sav sektor uljarica, takođe je podržan porastom sirove nafte Brent na više od 85$/barela (bbl), što je je najviši nivo zadnja dva meseca.

U tom kontekstu treba gledati i najnovije prognoze Evropske komisije za EU-27 za 2024. gde se proizvodnja pšenice očekuje na 121,9 miliona tona, što je malo više nego u proceni prošlog meseca. Zatim, proizvodnja ječma na 53,4 miliona tona što je nešto niže nego procena prošlog meseca, kukuruza na 64,8 miliona tona ili značajnije niže i uljane repice na 18,8 miliona tona, takođe niže nego prošlog meseca. 

Cena kukuruza

Koja je poveznica sa ovim kretanjima na berzama i cene fizičke robe kojom se danas trguje? Delom cena fizičke robe prati trend kretanja na berzama. Kod nas je najveća korelacija cene pšenice i ječma, odnosno uljane repice sa berzom MATIF. Ipak, ta korelacija nije 1, odnosno, promena cene na berzama ne znači da će se isti dan za toliko promeniti cena fizičke robe kojom se trguje. Cene na nama najznačajnijem izvoznom tržištu,onom iz Italije, pratile su donekle rast u aprilu i maju, ali su i brzo reagovale na pad u junu. Zašto? Prvenstveno jer italijanski kupci, pre svega mlinari, nisu verovali u rast cene pšenice na berzama i nisu bili spremni da plaćaju više.

Nisko, ali danas realna cena 

S obzirom na kretanje, to se pokazala kao njihova dobra poslovna odluka. Međutim, isto tako sad kad su cene pale, a oni očekuju da će još pasti, riskiraju da se trend preokrene i da ponovno narastu, kako na berzama, tako i za fizičke isporuke. To je zasigurno scenario koji bi obradovao mnoge proizvođače i prodavce.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

I dok su proizvođači krajem maja spekulisali koliko će iznad 200 €/t biti otkupna cena pšenice, zbog svega ranije opisanog, otkupna 3. klase formirala se u rasponu od 155 do 165 €/t za najmanje proizvođače. Koliko god je to u ovom trenutku teško prihvatiti, to je danas realna cena koja odražava odnos potražnje na nama bliskim tržištima i ponude ne samo naše robe, već iz cele regije, uključujući Mađarsku, Rumuniju i Ukrajinu koja targetiraju ista tržišta kao i mi.

Da bi u silaznom trendu cene nastavile da padaju, tržište treba kontinuirano da dobija nove bearish informacije koje onda takav pad održavaju. Viećemo hoće li takvih informacija u julu biti dovoljno ili će se cene stabilizovatu oko ovih trenutnih nivoa. A ko zna, možda je pred nama još jedan uzlazni ciklus, koji samo čeka onu jednu informaciju koja će ponovno pokrenuti celo tržište u suprotnom smeru.


Tagovi

Agrarna analiza Robert Jurišić Pad cena Težak jun Berza Agro roba


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomista, agrarni analitičar i preduzetnik, analizira teme trgovine berzanskom robom.