Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komentar
  • 09.03.2023. 13:30

Ko radi više? Nov Nacrt Zakona o podsticajima podelio stočare i ratare

Dragomir kaže da su ratari gospoda, a Jole da nema ratara stočarstvo je "još više na nuli". Šta vi mislite, pišite u komentaru ispod teksta.

Foto: Depositphoto/jenoche/fotokostic
  • 4.852
  • 357
  • 1

Predstavnici državnih organa i organizacija, poslovnih udruženja, privrednih subjekata, stručne javnosti, poljoprivredna gazdinstva, poljoprivrednici, kao i druge zainteresovane strane mogle su do juče (8.3.) da pošalju svoje komentare, sugestije i predloge na Nacrt Zakona o podsticajima. Po svoj logici, sad je bila prilika da se "iskaže" neko mišljenje koje će od sada pa nadalje promeniti sistem subvencionisanja koji donosi eAgrar

Ministarka obećava pored onih 6.000 dinara za biljnu proizvodnju još 3.000 dinara za regres za gorivo. Nacrtom se to ne vidi jasno, a u trenutno aktuelnom Zakonu o podsticajima piše: "Regresi za gorivo i/ili đubrivo i/ili seme isplaćuju se u iznosu do 6.000 dinara po hektaru". Pored toga, obećava se premija za mleko od 15 dinara po litru, dok je Nacrtom propisano 10. Takođe, definitivno se brišu podsticaji za krave dojilje. Na to, naši čitaoci u komentarima na objavljen tekst na fejsbuk stranici Agrokluba nisu ostali dužni.

"Treba najviše pomagati stočarstvu, ratari su najveća gospoda", napisao je Dragomir.

Na tu prepisku se nadovezao Bojan: "Svako bi uneo kapital u taj posao da ima, jer je najlakši. Vi nemate potrebu da budete svaštari ko mi recimo koji nemamo kapacitet zemlje da budemo ratari. Ja da mogu da dođem do više zemlje odma bih bacio sve i bavio se samo ratarstvom. Vama svaka čast, znam da imate moćne i dobre mašine i znam da vrede puno, da da bog, da za koju godinu imate duplo bolje i moćnije, ali ako imate toliki rizik unošenja kapitala vi budite stočari i povrtari pa ćeš da vidiš kad ti ugine, ne daj bože, bik - dva, tri pa u jednom danu izgubiš par hiljada evra."

Međutim, Jole ističe "da nema ratara i stočarstvo (je) još više na nuli. Ono stočarstvo iz štale - ako nema svoje zemlje da spremi hranu naj**o (je), a oni što ne mogu ili neće da spreme hranu, njima je lako malo u šumu iz šume na njivu i super zato da cvetaju med i mleko".

Branislav je podsetio da su nekada subvencije po hektaru bile 14.000 te da od 6.000 do nekadašnjeg broja "imaju još dosta".

Radoslav je pesimistično dodao "da treba da ukinu sve subvencije i tako da nas dokrajče, lakše ćemo to podneti nego ovakvo mrcvarenje i uništavanje".

Šta vi mislite? Malo li je ovo subvencija i ko zaslužuje veći podsticaj - ratari ili stočari ili neko treći? Pišite u komentaru ispod teksta.


Tagovi

Zakon o podsticajima Subvencije Ratari Stočari Subvencije po hektaru Premije za mleko Komentar


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.