Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 20.09.2023. 13:30

Koji sve faktori utiču na cenu žitarica i uljarica i zašto uporno padaju?

U agro svetu pokretači zadnjih nekoliko nedelja su isti: geopolitika za žitarice, američka vremenska prognoza i politika obnovljivih izvora energije za soju te izvoz iz Južne Amerike po pitanju sačme.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 1.023
  • 203
  • 0

Nalazimo se u periodu u kojem istovremeno u Severnoj Americi počinje žetva soje i kukuruza, a u Južnoj Americi počinje nova setvena sezona, a to je uvek zanimljivo razdoblje i dosta često vrlo volatilno. Ipak, ako ćemo generalizovati, u agro svetu pokretači zadnjih nekoliko nedelja su isti: geopolitika za žitarice, američka vremenska prognoza i politika obnovljivih izvora energije za soju te izvoz iz Južne Amerike po pitanju sačme.

Pojačana slabost tržišta

Trenutni bullish* faktori koji imaju uticaja na agro robe su pritisak koji dolazi od strane rasta cena nafte te francuska prodaja 550 hiljada tona mlinske pšenice Kini za isporuku u periodu od 23. novembra do 24. januara. Ipak, mnogo je više bearish** faktora - visoke kamate teraju zadužene proizvođače na prodaju; ukrajinski izvoz, od januara do jula, preko Rumunije, dosegao je 8,1 mil. tona što je isti nivo kao i cele 2022. godine.; prva dva broda uplovila su u ukrajinsku luku Čornomorsk, u Crnom moru, od završetka žitnog koridora u julu; kineski uvoz kukuruza, od januara do avgusta, iznosio je 14,9 mil. tona, što je 12 odsto manje u poređenju sa istim razdobljem prošle godine. 

Ove vesti, pomešane sa pritiskom žetve, snizile su cene agro roba kako na berzama, tako i cene fizičke robe. Najpre žetve pšenice, a sada i kukuruza i soje, pojačale su slabost tržišta koje je počelo da opada, kada je reč o žitaricama, od 1. jula 2022. godine.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kada se gleda pšenica, Crno more ostaje, međunarodno, najkonkurentnije poreklo i kao takvo benchmark*** za ostatak sveta. Potvrda toga biće i otvoren tender Alžira za kupovinu pšenice za isporuke od sredine novembra do kraja decembra, gde se očekuje dominacija ponuda iz Rusije. U tom kontekstu očekivano je da će cene pšenice MATIF biti pod pritiskom. Trenutno su MATIF ugovori za DEC (prosinac, op.ur.) na nivou od oko 237 €/t.

Cena pšenice:

Situacija ostaje složena po pitanju uvoza ukrajinskih žitarica u Evropu, između stajališta Evropske komisije, susednih zemalja koje su uvele jednostranu zabranu uvoza (Poljska, Slovačka i Mađarska) i Ukrajine od koje EU traži regulisanje izvoza.

Situacija sa sojom i kukuruzom

Obzirom da je započela žetva soje zanimljivo je pogledati šta se tu dešava. Imamo suprotne situacije sa obe strane Atlantika. Cena soje u SAD-u raste kao posledica ne baš povoljnih vremenskih prilika i zbog politike obnovljivih izvora energije, što pogoduje povećanju njene prerade. U Evropi se, međutim, oseća pritisak žetve suncokreta u Ukrajini, gde se iz meseca u mesec značajno povećavaju procene novog roda. Ukrajinci su vrlo agresivni u prodaji uljarica i to kažnjava cenu EU soje.

Cena soje:

Za kukuruz je izvešće MARS smanjilo prognozirani prinos u Evropskoj uniji na 7,26 t/ha sa 7,45 t/ha, uglavnom zbog suše na kraju ciklusa u Rumuniji i Bugarskoj. Međutim, to nije dovoljno bullish vest da bi promenila trend pada cene. Trenutno MATIF ugovori za NOV na nivou od oko 209 €/t. I na fizičkom tržištu je pritisak na pad cene kukuruza, što se vrlo dobro vidi nama najvažnijem tržištu, onom Italije.

Cena kukuruza:

I na CBOT-u pšenica pada pod pritiskom konkurencije ruskog porekla. Cene kukuruza i soje, takođe su u padu kako počinje pritisak na žetvu u SAD-u. U ponedeljak je američki USDA izvestio da je do sada požnjeveno devet odsto roda kukuruza i pet odsto useva soje, što je iznad proseka. Što se tiče stanja samih useva, stabilizuje se prema očekivanjima na 51 odsto "dobar do odličan" za kukuruz te na 52 odsto "dobar do odličan" za soju. U oba slučaja ocena useva je niža nego prošle godine.

*bullish je optimističan pogled na tržište kapitala odnosno “bull market” je tržište u kom cene vrednosnih papira rastu ili se očekuje rast.

**bearish je pesimističnan pogled na tržište kapitala. Tzv. “bear market” je tržište na kojem cene određenih grupa vrednosnih papira padaju ili se očekuje pad.

***benchmark je standard u odnosu na koju se mere performanse vrednosnice, fonda ili investicionog menadžera. 


Tagovi

Agrarna analiza Stanje na tržištu Tržište žitarica i uljarica Robert Jurišić Šta se dešava Cena soje Cena kukuruza Cena pšenice


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomista, agrarni analitičar i preduzetnik, analizira teme trgovine berzanskom robom.