• Pogled u prošlost
  • 11.07.2021. 14:00

Petrovdan: Deljenje jabuka, pošteda tegleće stoke i paljenje lila

Na ovaj praznik se ne radi ni jedan od poljoprivredničkih poslova, namenjen je blagonaklonim božanstvima koja na taj dan obilaze njive, voćnjake i vinograde brinući se da sve kulture napreduju kako valja te stoga ljudi ne treba da ih uznemiravaju.

Foto: Depositphotos/talitha_it (ilustracija)
  • 253
  • 91
  • 0

Petrovdan, 12. jul, pravoslavci slave kao Sabor svetih apostola Petra i Pavla i uz ovaj dan vezana je čitava skupina običaja. Prvo, prazniku prethodi post (petrovski post) što ukazuje na njegov veliki značaj i starost. Događa se čak da i sam praznik bude postan ako "pada" na postan dan, sredu ili petak.

Na ovaj praznik se ne radi ni jedan od poljoprivredničkih poslova, što znači da je u osnovi prehrišćanski, poljoprivrednički praznik, namenjen blagonaklonim božanstvima koja na taj dan obilaze njive, voćnjake i vinograde brinući se da sve kulture napreduju kako valja te stoga ljudi ne treba da ih uznemiravaju. Čak se ni konji i volovi na taj dan ne uprežu i imaju potpun odmor uz pojačanu ishranu, radi plodnosti. U nekim mestima Petrovdan je seoska slava.

Prema hrišćanskom objašnjenju, sveti Petar bio je prvi sledbenik Hristov, zato su mu povereni ključevi od raja i briga o dušama umrlih. Sveti Pavle, međutim, počeo je kao jedan od progonilaca hrišćana, da bi se neočekivano preobratio u hrišćanina, misionara i propovednika. Obojica su pogubljena u Rimu, a kako davni hrišćanski teolozi nikako nisu mogli da se dogovore koji je od njih dvojice važniji, dobili su zajednički praznik

Zanimljivo je da su preci smatrali Petrovdan krajem leta i početkom jeseni, za razliku od današnjih poljoprivrednika, koji, kao i svi ostali stanovnici, računaju da jesen počinje 21. septembra. Izvesno su nekadašnji ljudi smatrali da je kraj leta označen završetkom žetve i da svi plodovi koji dospevaju posle žetve pripadaju jesenjem ciklusu.

Deci se dele petrovače

U Vojvodini, domaćice na Petrovdan prave kolač od jabuka, ili, što je češća pojava, dele deci petrovače, staru autohtonu vrstu jabuka, sa sitnim i nakiselim plodovima, ali u narodu, naročito u davna vremena, veoma cenjenu. Petrovače niko nije smeo da jede pre ovog praznika, a ko bi nekoga gađao ovim voćem ili ih udarao jednu o drugu, smatralo se da privlači gradonosni oblak, pa bi stoga bio strogo prekorevan.

Paljenje lila - običaj koji uništava šume?

U planinskim krajevima, Petrovan je čobanski praznik, stočari i pastiri ga praznuju paleći "lile" (velike vatre) i u šali preteći domaćicama da će im zapaliti kuću ili štalu, na šta domaćice odmah reaguju iznoseći bogato posluženje u hrani i alkoholnom piću da počaste goste.

Veselin Čajkanović (1881 -1946.) - filozof, etnolog, istoričar religije i akademik u svojim delima objašnjava petrovdanske običaje ostacima kultova boga Velesa i praslovenskih božanstava plodnosti, naročito vrhovnog ženskog božanstva, kome je posvećena jabuka i koje izričito zahteva da sva deca u kući, komšiluku, rodbini i celoj zajednici - moraju dobiti bar jednu jabuku.

Vuk Stefanović Karadžić zabeležio je izreku uobičajenu u njegovo doba "žensko je ljeto posle Petrova - dne" (dana), uz neočekivano objašnjenje "jer tada najviše žene ostaju trudne". Posle posta i urednog obavljanja svih običaja, boraveći na njivama, u voćnjacima ili vinogradima, uz rad i lakšu odeću, preci bi se, kako izgleda, malo opustili, što bi rezultiralo još jednom generacijom dece na sledeće proleće.   


Tagovi

Petrovdan Petrovača Paljenje lila Običaji Narodno predanje


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"U planini nema lopova i mafije, kao dole u varoši. Ovde ima divljači, ali divljač beži od čoveka", kaže Momčilo Stojković, pastir sa Suve planine - uskoro detaljnije na Agroklubu. foto: B. Ljubisavljević