Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 14.03.2021. 14:00

Sajmovi: Onlajn ili uživo - pitanje je sad?

Pristalice klasičnog sajma tuguju, nedostaje im vreva na koju su navikli i nadaju se da će uskoro sajmovi da se organizuju kao nekada. Iako oba koncepta imaju svoje prednosti i mane - na prvom mestu biće sigurnost i zaštita od zaraze.

Foto: Verica Matić
  • 161
  • 401
  • 0

"Godina korone" potpuno je onemogućila uobičajene obrasce u mnogim segmentima poljoprivrede, a velike izmene doživeli su i poljoprivredni sajmovi tokom 2020. Većina ovih manifestacija, regionalnih ili međunarodnih, čak i onih čija se posećenost računa u milionima ljudi, mogli su da se održe samo u onlajn obliku.

Za ovu godinu, nezahvalno je predviđati bilo šta, jer se informacije menjaju iz dana u dan, države uvode sasvim različite nivoe ograničenja ulaska i izlaska, prohodnost granica varira, tako da će se sajmovi u velikom broju održavati onlajn i dalje, barem u prvoj polovini 2021. godine. Od juna pa na dalje - neizvesno je kakve mere opreza će važiti, tako da organizatori i mogući učesnici, šta god planirali, mogu u minut do dvanaest da dobiju vesti o odlaganju manifestacije.

Novosadski Međunarodni sajam poljoprivrede onlajn od 14. do 18 decembra

Sajam organskih proizvoda u Nirnbergu, sajmovi vina širom Evrope, Novosadski sajam i desetine sličnih manifestacija biće, kako izgleda, dostupne svojim obožavaocima samo onlajn, ukoliko se nešto značajno ne promeni u borbi sa virusom i merama koje tim povodom svaka država obezbeđuje.

Šta se dobija onlajn nastupom?

Kad nema mogućnosti da se manifestacija održi "uživo", prednosti onlajn pristupa su jasne. Pre svega, nema opasnosti od zaraze kad se mnogo ljudi okupi u istoj hali - jer okupljanja nema. Izbegavaju se troškovi putovanja za izlagače i posetioce, a i organizator nema za onlajn prezentaciju troškove koje bi imao za pravi, stvarni sajam.

Nema opasnosti da proizvodi, namirnice i biljke koje putuju na sajam dožive oštećenje, a životinje stres usled promene prostora. Svi poslovi mogu da se ugovore onlajn putem, narudžbine da se primaju i preuzimaju preko sajta ili mobilnih aplikacija, najbolji će svakako dobiti svoje nagrade, a svi zainteresovani biti u prilici da prate svaku manifestaciju koja ih zanima čak i ako nemaju novac za put u drugu državu ili za ulaznicu.

AgroBelgrade ove godine umesto predviđenog sajma - onlajn konferencija

Klasičan način, ustanovljen još u XIX veku, počiva na sasvim drugačijem konceptu. Organizator mora da obezbedi (i plati) izložbeni prostor, ukoliko nema svoje hale, šatore, konstrukcije. Ukoliko ih ima, plaća porez na njih, održava ih i oprema za svaki sajam, a i to ima svoju cenu. Opremanje štanda iziskuje troškove, tokom boravka na sajmu izlagač ima troškove smeštaja i ishrane, a ni ulaznice, naročito na prestižne međunarodne manifestacije, po pravilu nisu besplatne ni za radoznalce koji ništa ne izlažu, ali vole da razgledaju.

Obilaženje tezgi za neko drugo vreme?

Pristalice ovog starog načina ipak tuguju za sajmovina na koje su navikli, i, uz sve troškove i napore putovanja, nedostaje im gužva i buka, mnoštvo ljudi, biljke, životinje i mehanizacija koju mogu da razgledaju "na licu mesta" i poslovi koje će sklopiti uz nezaobilazan obrok i alkohol sa drugom ugovornom stranom.

Na sajmovima se uglavnom reklamiraju i brendovi koji ne spadaju nužno u poljoprivredu, bude tu garderobe, igračaka za decu, aparata za domaćinstvo, raznih zanimljivosti, a dobro zarade i prodavci pomenutog alkohola i hrane, jer, posle celodnevnog obilaska i divljenja izloženim proizvodima, i najuporniji gosti moraju da se okrepe obrokom. Nekada su na velike sajmove dolazili novinari štampanih medija da izveštavaju, kasnije su se uključili novinari sa radio stanica, a pun značaj poljoprivredni sajmovi doživeli su od pojave televizije.

Sve ovo, u uslovima korone, odloženo je za neko drugo vreme. Uz sva iskušenja, organizatori i izlagači će dati sve od sebe da sajmovi budu uspešni - onlajn ili ne


Tagovi

Sajmovi Onlajn sajam Tezge Štand Izložba stoke Konferencije


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".