Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 12.03.2022. 13:30
  • Verona, Italija

Zašto govedarstvo u Italiji "cveta", čak i sa nižom cena mleka?

Odnos prema kravi je doista pun poštovanja i tradicija koja je toliko jaka da je i čvrst temelj cele poljoprivrede. Posebno se oduševljavaju mladi.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 410
  • 38
  • 0

S vrednošću proizvodnje od 10 milijardi evra, ali i čak 40 milijardi ako se obzir uzima i prerađivački sektor, više od 150.000 zaposlenih i oko 140.000 kompanija, stočarstvo je jedan od glavnih stubova italijanske poljoprivrede. Tu leži i činjenica da je ova zemlja jaka u poljoprivredi. Proizvede sirovinu, a i onda sama preradi u finalni proizvod. 

Čak tri dvorane ovogodišnje Fieragricole u Veroni posvećene su ne samo stočarstvu već i naprednim tehnologijama za dobrobit životinja, precizan uzgoj, ali više nego ikada i smanjenja uticaja na okolinu. Hrana za životinje i obnovljiva energija takođe su u fokusu zanimanja preduzetnika. 

Čak 500 primeraka stoke bilo je izloženo i prikazano na sajmu. Održano je 20. izdanje European Open Holstein i Red Holstein Show, a sve u organizaciji Nacionalne asocijacije italijanskih uzgajivača frizijske, švajcarske braon krave džerzija. U areni hale 10 prodefilovalo je s njihovim vlasnicima pred komisijom više od 220 krava holšajtn, crveni holštajn i džerzi rasa. Finale u petak je posebno bilo zanimljivo jer na neki način je to međusobni okršaj italijanskih i austrijskih uzgajivača.

Mladi angažovani oko životinja 

Posebno nas je oduševilo veče pred samo ocenjivanje. Gotovo isključivo mladi, deca i rodbina uzgajivača pokraj svojih krava čekaju da se izbalegaju. Da ih operu, ošišaju, očiste i spreme za sutrašnji nastup u areni. Taj veliki broj mladih koji rade, uz to se druže i zabavljaju su verovatno i ključ uspeha italijanske poljoprivrede. Zemlja je to u kojoj se ceni rad. Gde nije sramota raditi, biti seljak, poljoprivrednik, biti dete poljoprivrednika. Oni su ponosni što zamenjuju roditelje na sajmu, ponosni na uspeh svojih porodica u uzgoju krava, svinja i druge stoke. S nekima smo i porazgovarali.

Marija ima 20 godina. Iz jednog malog mesta je kod Udina, studira prehrambenu tehnologiju u Bolonji, a ovde je tradicionalno svake dve godine. Ispričala nam je to dok je čekala da pokupi balegu pa spremi i kravu. Prethodno je nahranila njih četiri.

Zemlja je to gde nije sramota raditi, biti seljak, dete poljoprivrednika

Kristinu smo pak zaustavili dok je svoju kravu vodila sa pranja. Ima 26 godina, inače radi u trgovini u svom gradiću, a životinja je sa farme njenog dede. Glava porodice, deda, kaže, kod kuće je na farmi i doći će sutradan na dan same ocene. Ali ona će je izvesti pred komisiju. Deda ima 30-tak krava na muži i samo on živi isključivo od farme. Svi drugi u porodici rade nešto drugo, a pomažu mu u slobodno vreme. 

Na nesumnjivo izazovnom putu prema ekološkoj tranziciji, stočarstvo je krenulo putem održivosti pre nekog vremena. U poređenju sa 1990., italijansko stočarstvo smanjilo je emisije za 12 odsto i u poređenju sa 1970.,  farme su smanjile emisije metana, glavnog štetnog gasa za 40 odsto, rečeno je na jednoj od konferencija održanih na sajmu.

Dobrobit životinja na prvom mestu 

Tokom godina i u Italiji, a i u drugim zemljama narasla je svest prema zelenoj tranziciji i sve većoj upotrebi organskog đubriva za poboljšanje plodnosti zemljišta.

Poseban tretman pre izlaska pred komisiju 

Moramo istaknuti i da je na izložbenom prostoru ove godine bilo zametno više kompanija koja daju rešenja u poboljšanju dobrobiti životinja kako bi se osiguralo više prostora za životinje, inovacije i poboljšanja sistema higijene, režima svetla i temperature posebno u svinjarstvu i živinarstvu, te izmenu vazduha u objektima i daleko veću dostupnost vode i hranilišta u cilju smanjenja bolesti i podsticanja povećanja produktivnosti.

Udruženi u zadruge 

Nema potrebe govoriti imena raznoraznih pobednika, zlatnih, srebrnih i slično jer nam gotovo ništa ne znače. Ali probajmo ovim tekstom i fotografijama dočarati snagu italijanskog stočarstva, posebno govedarstva i kako ono opstaje i kada je dobro stanje na tržištu mlečnih proizvoda, a i kada je loše. Iako ni oni nisu zadovoljni cenom mleka i ulaznih troškova nekako baš i ne odustaju lako. Čini mi se, mojom subjektivnom procenom, da kod njih ipak preovladavaju farme od 30 do 100 mlečnih krava i da one verovatno lakše trpe stresove na tržište.

Međutim, nailazim i na činjenicu da su udruženi u zadruge, a te zadruge imaju vlasništvo i nad lokalnim mlekarama čime sami proizvođači imaju uticaj na formiranje cene mleka. Ali, o tom ćemo nekom drugom prilikom.


Tagovi

Međunarodni Swiss Brown Show Holštajn Krava Verona Fieragricola Crveni holštajn Džerzi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.