Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 18.05.2023. 16:20

Zašto poljoprivrednici protestuju?

Zašto su na ulicama, a ne na svojim "radnim mestima"?

Foto: Đorđe Lalić
  • 388
  • 80
  • 0

Šta je poljoprivrednik? Barikada između vlasti i naroda ili spona između prirodnog bogastva jedne zemlje i njenih građana. Na vetrometini volje otkupljivača, čini se da seljak dobija ono što mu zapadne.

"Džaba, što sam ja jabuku uradio sve odlično, dođe kamion i on piše cenu koju hoće, a u marketima se za šest puta veću cifru prodaje", rekao mi jedan od voćara koji protestuje ovih dana u Novom Sadu. Kao dete sa sela, vrlo mi je dobro poznata neizvesnost poljoprivredne proizvodnje, ne samo dok "gledaš u nebo", nego i u novčanik. Tako još uvek živi moj otac.

Da li je poljoprivrednik vakum između "nas" i "vas"? Kad je pšenica dobro rodila, a cene bile na uzlaznom nivou - zabranjen je izvoz, otkupljivači su se napunili zalihama, a cena sirovine je oborena.

"Ako nas ravnate sa svim parametrima iz okruženja, onda nam dajte to što i oni iz okruženja dobijaju", poručio je jedan ratar, podsećajući na zahteve koje su predali Vladi.

Na pitanje kako to rešiti, voćar kaže: "to treba da reše ljudi koje mi plaćamo, da vide kako da spasu svog poljoprivrednika". Da bi državne službenike probudili, izašli su svojim traktorima na ulice, da se učine vidljivijim, ali i alarmiraju značaj svojih problema.

"Džaba nama i traktori i krediti za te traktore, ko će to da vraća?", pitaju oni koji su već treći dan na ulicama.

Na ulicama do daljnjeg (foto: J. Kuzmić)

Ipak, čini se da se građanstvo saoseća sa mukama proizvođača: donose im hranu, vodu, kinder jaja za njihovu decu jer domaća proizvodnja znači sigurnost. Ili prehrambeni nacionalizam, ali sa pozitivnom konotacijom. Zato se i pitam u kojim slučajevima važi krilatica ona četiri "S" (Samo sloga Srbina spašava) na dvoglavom orlu grba, kad nismo ujedninjeni oko jedne ideje, već svako zastupa sebe. Sa jednima se razgovara, a drugi se ignorišu. Kao u detektivskom romanu - ko za koga radi

"Traži se najslabija karika", komentarišu dok rominja kiša, a oni dežuraju na mostu preko DTD kanala, te kažu da im nije lepo što su tu, ali im padavine ublažavaju muke, jer tako ne misle šta ima kući da se radi.

Tako je možda sa ratarima, ali stočarima kojima, čini se, preti "izumiranje", gori pod nogama, jer životinje ne pitaju ni za cenu mleka, ni koncentrata. A to je posao koji se radi generacijski.

"Ja ne živim više od toga, jer računicu nemam, radim ovo samo iz ljubavi", kaže jedan od mladih stočara na blokadi. Cena mleka je u poslednjih nekoliko meseci pala za 20 dinara, pojedine mlekare su otkazale otkup mnogim proizvođačima. 

Ali, kažu, ovo nije nešto što se desilo odjednom, već nešto što traje godinama. Da li će i ove turbulente srpski seljak izneti na svojim plećima?


Tagovi

Protesti Poljoprivreda Srbije Zahtevi poljoprivrednika Ujedinjeni Savez


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]