Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

MUP: Ne spaljujte travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je da je samo od početka avgusta u Srbiji evidentirano 1.712 požara, od čega čak 1.357 na otvorenom prostoru.

MUP je apelovao na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazvali požare koji mogu da ugroze živote građana i pričine veliku materijalnu štetu.

U narednom periodu, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuju se visoke temperature. One pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Pljuskovi u petak, useve ugrožavaju štetočine

MUP podseća građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je novčana kazna. Za pravna lica ona iznosi od 300.000 do milion dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Veliki broj požara na otvorenom: Treba prestati s paljenjem strnjike

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastaviti pojačan nadzor i obilazak terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja. To će činiti u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana, navodi se u saopštenju.

 

foto: Depositphotos/ALesik