Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bačka Topola umanjila naknadu za samodoprinos, paorima to zamazivanje očiju

Skupština opštine Bačka Topola je, kao vid pomoći poljoprivrednicima zbog suše, usvojila Odluku o umanjenju utvrđene prosečne cene merkantilne pšenice za ovu godinu, na predlog Komisije za utvrđivanje nastale štete od elementarne nepogode, piše Magločistač.

Poljoprivrednici će tako mesni samodoprinos po osnovu prihoda od poljoprivrede i imovine za tekuću godinu plaćati po formuli 50 odsto utvrđene tromesečne prosečne cene merkantilne pšenice na novosadskoj Produktnoj berzi, odnosno 15,80 dinara po kilogramu.

U obrazloženju Komisije je navedeno da će proizvodna 2021/2022. godina ostati upamćena kao izuzetno nepogodna za ratarsku proizvodnju zbog velikog nedostatka padavina tokom proleća i leta i izuzetno visoke temperature, što je rezultiralo umanjenjem prinosa svih ratarskih kultura.

RHMZ: Najveći deficit padavina u julu zabeležen u Vojvodini

Najveću štetu su pretrpeli soja i kukuruz kod kojih su ratari prijavljivali gubitke i do 80 odsto. Slede lucerka, suncokret i šećerna repa čiji je rod manji za 42 do49 odsto, potom uljana repica sa prosečnim umanjenjem roda za 30 odsto, dok su ječam i pšenica podbacili u proseku za 25, odnosno 24 procenta.

"Ovakvo stanje će za posledicu imati dodatno opadanje rentabilnosti ratarstva, gde na pojedinim parcelama prihodi neće pokriti ni troškove proizvodnje", navodi se u izveštaju.

Postupak za proglašenje suše tek kad se formira Vlada?

Takođe, komisija smatra da će se stanje loše odraziti i na stočarsku proizvodnju u ovoj opštini.

"Kada takvu meru pomoći pretvorimo u brojke, onda dobijemo nula. To ne pokriva ni 0,01 odsto štete koju su ove godine pretrpeli poljoprivredni proizvođači iz Bačke Topole tako da smatram da je takav potez čisto zamazivanje očiju javnosti i onih koji se ne razumeju u poljoprivredu, i da samo izaziva veći bes samih poljoprivrednika", ocenio je za ovaj portal predsednik Udruženja odgajivača svinja iz Bačke Topole Čaba Mikuška.

foto: Depositphotos/fotokostic