Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo i voćarstvo
  • 26.12.2019. 18:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Dragoslav Jovanović četiri decenije u pčelarstvu

Pčelar Dragoslav Jovanović skoro četiri decenije bavi se pčelarstvom, a kako sam kaže ova plemenita delatnost kao da mu je bila predodređena.

Foto: Depositphotos/seniorcarlo
  • 441
  • 32
  • 0

Naša sela nisu više mesta u kojima uglavnom žive poljoprivredni proizvođači. U nekima od njih samo od poljoprivrede živi desetak domaćinstava, a tradicionalno ratarsko-stočarska proizvodnja se postepeno gasi. I dok se ratarstvo još drži, stočni fond se drastično smanjuje.

U selu Veliko Polje, nadomak Obrenovca, ista slika, mladih proizvođača je vrlo malo. Mnogi penzioneri svoje penzionerske dane vezuju za poljoprivredu i tu se spoje: hobi, fizička aktivnost, proizvodnja zdrave hrane za domaćinstvo, a ponekad i dopuna kućnog budžeta.

Ove godine manje meda: Kiša sprala nektar

Pčele mu same došle

Tako je i domaćin Dragoslav Jovanović iz Velikog Polja - pčelar i voćar. U svetu pčela on je gotovo četiri decenije, a kao da je bilo predodređeno da će se ovim poslom baviti.

"Pčelarstvom sam se počeo baviti iznenada, još 1982. godine. Na tadašnjem radnom mestu došao mi je roj pčela, a sutradan ispred kapije porodične kuće došao je i drugi roj, tako sam počeo da se bavim pčelarstvom i zavoleo ga jako," započinje svoju priču ovaj domaćin.

Koliko će meda u košnicama biti najviše zavisi od godine, a ova sezona za pčele i pčelare nije bila dobra.

"Ova godina je bila vrlo loša, ali ja sam ovde imao jedan par facelije, pa sam se trudio da kako treba obezbedim hranu za zimu, imao sam dva hektara suncokreta i tu je bilo nešto meda. Ostalo jako slabo, jedva je preteklo i za naše potrebe, a kamoli za prodaju", iskren je Dragoslav.

Subvencije mnogo pomogle

Ovaj domaćin trenutno ima dvadeset košnica. U poplavi 2014. godine, pčelinjak je pretrpeo veliku štetu, ali sada je sve kao pre, košnice su na svom mestu, a košnice uređene i pokrivene. Neka pčelinja društva dobila su i nove košnice.

Nekoliko hiljada evra godišnje minimum za ulaganje u pčelarenje

"Ne bih mogao košnice da držim napolju. Zaštita je jako bitna, košnice su prefarbane i očišćene i mogu da služe najmanje narednih dvadeset godina. Tokom protekle godine dobio sam subvenciju od deset novih košnica," kaže Dragoslav.

Pored pčelinjaka i voćnjak

Ova zima je izuzetno blaga, pa pčele iako su već zazimljene ne miruju. Čim se sunce pojavi one izlaze, a uvek je tu i poneki jesenji cvet.

"Savet pčelarima je da ove godine obrate pažnju na varou. Od 1982. godine nikada nisam imao više varoe, što može biti izuzetno štetno tokom zime", kaže Dragoslav.

Gljive mogu pomoći pčelama protiv varoe?

Pčelinjak ovog domaćina je u malom, ali u lepo uređenom voćnjaku. Tu od voća ima svega po malo, nešto se pojede i skuva za džem, a nešto ode i u rakiju.

"Imamo oko 60. mešovitih voćki: jabuke, kruške i šljive. Imao sam pet kazana rakije i od njih sam dobio 46. litara rakije."

Dragoslav uživa u poslu koji radi, trudi se da sve uradi temeljno i na vreme, a voćnjak je već sada nađubren i izriljan. U dvorištu Jovanovića i sada je puno cveća i zelenila, sade ga i održavaju mlađi, ali su stariji uvek tu da pomognu i uz savete održe već postojeću proizvodnju, za koju se nadaju da će i proširiti.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčelar Med Uzgoj pčela Voćnjak Košnice Uzgoj voća Prerada voća Rakija Dragoslav Jovanović


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P