Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 05.10.2018. 17:00

Glifosat: Ubica korova povezan sa pomorom pčela

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, ova hemikalija bi mogla da deluje na bakterije u probavnom sistemu pčela i tako ih učiniti preosetljivim na infekcije, a to bi moglo da utiče na njihovu brojnost.

Foto: Pixabay/kevcan
  • 1.730
  • 44
  • 0

Glifosat je ponovo u fokusu, ovoga puta naučne rasprave. Naime, nova studija je pokazala da bi ovaj, najkorišćeniji herbicid, koji je u širokoj upotrebi još od 1973. godine, mogao biti štetan za pčele

Podsetimo, krajem novembra prošle godine, na predlog Evropske komisije, nakon što je dovedeno u pitanje korišćenje ovog herbicida za koji se smatra da štetno utiče na ljude i životinje, obnovljena je dozvola korišćenja glifosata u Evropskoj uniji na još pet godina. 

Dozvola za glifosat na još pet godina

Nakon toga, početkom ove godine, odobren je zahtev za osnivanje posebnog Odbora za analizu i procenu postupka atuorizacije pesticida u EU, a koji će razmatrati spomenutu dozvolu u narednih pet godina. Možda najnovija studija pomogne u analizi i proceni. 

Utiče na bakterije u probavnom sistemu pčela

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS), ova hemikalija bi mogla da deluje na bakterije u probavnom sistemu pčela (tzv. mikrobiom) i tako ih učiniti preosetljivima na infekcije, a to bi moglo da utiče na njihovu brojnost. Poznato je već duže vreme da je zdrav mirkobiom ključan za imunitet životinja i ljudi. 

Ako se ovo istraživanje pokaže tačnim, u problemu su i proizvođači glifosata, ali i poljoprivrednici, s obzirom na to da je ranije utvrđeno da pčelama štete neonikotinoidi, najrašireniji insekticidi na svetu. 

Najzad i zvanično - neonikotinoidi su štetni!

"Trebamo bolje smernice za upotrebu glifosata, naročito kada govorimo o izloženosti pčela toj hemikaliji, posebno sada kada se tvrdi da herbicidi ne oštećuju pčele", rekao je Erik Mota (Erick Motta), jedan od zaduženih za istraživanje na Teksat Univerzitetu. 

Preporuke poljoprivrednicima

Istraživači su izložili pčele glifosatu na poljima useva, dvorištima i putevima. Leđa su im označili tačkama, kako bi ih mogli pratiti kada ih ponovo uhvate. Tri dana kasnije, primijetili su da herbicid značajno smanjuje zdravi mikrobiom creva. Od osam dominantnih vrsta zdravih bakterija u pčelama izloženima glifosatima, utvrđeno je da su četiri vrste oslabljene. Najteže pogođene bakterijske vrste, Snodgrassella alvi, kritični su mikrobi, koji pčelama pomažu da prerade hranu i brane ih od patogena.

Na osnovu ovih istraživanja, poljoprivrednicima, pejzažnim arhitektama i vlasnicima kuća, preporučeno je da izbegavaju raspršivanje herbicida na bazi glifosata na cvetnim biljkama, koje inače posećuju pčele. 

Misteriozni pomor pčela povezan sa glifosatom 

Pre više od deset godina košnice američkih pčelara desetkovane su neobjašnjivim pojavama. Misteriozno je nestalo na milion pčela, a takve su se pojave znale događati i na našim prostorima. Ovaj fenomen veže se uz upotrebu pesticida ili antibiotika, gubitak staništa, ali i bakterijske infekcija. Ova najnovija studija dodaje i herbicide kao mogući faktor koji doprinosi takvoj pojavi. 


Tagovi

Glifosat Mikrobiom Pomor pčela Herbicid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.