Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima na pčelinjaku
  • 02.01.2023. 13:30

Januar u pčelinjaku - šta proveriti i obnoviti?

Ako zima bude blaga, pčelar će možda morati i da prihrani pčele.

Foto: Depositphotos/vectorass
  • 2.674
  • 134
  • 0

Posao pčelara je da tokom zime pčele na njegovom pčelinjaku imaju dovoljno meda da prezime do proleća. Tačnije, da im ne izvadi previše onog što su ionako same proizvele tokom sezone da bi mogle da prezime. 

U našim kopnenim krajevima januar je obično "pravi" zimski mesec sa temperaturama koje često ne prelaze 0°C. Ako se sve odradilo na pčelinjaku, mirno će planirati poslove u sledećoj 2023. godini, edukovati se, popravljati staru, ali i nabavljati novu opremu.

Oscilasije temperature

Iako je ovaj najčešće hladan mesec sa snežnim padavinama, često se događa da takav nije svake godine pa beležimo i velike oscilacije temperature.

Razlike u temperaturi dan-noć su velike. Kako u januaru, posebno radi li se o toplijoj zimi, matica već počinje sa zaleganjem prvih jajašaca sada je potrebno osigurati da se gubitak topline u košnici tokom hladnih noći svede na minimum. To postižemo dodatnim izolovanjem košnica najčešće na samom vrhu ispod poklopca kod nastavljača.

Pčelari obilaze pčelinjake i nadaju se pravoj zimi posle loše godine

Pčele za vreme dela meseca sa višim temperaturama izlaze na za njihov probavni sistem važne tzv "pročisne letove". Ali, izlaze u toplijim danima i glodari.

Posebno je važno postavljanje i obnavljanje mamaca za glodare te dakako provera samih leta jer u slučaju toplijeg vremena oni neretko ulaze kroz nezaštićena leta košnica i uznemiruju pčele do te mere da je za pčelara ta zajednica otpisana. U januaru je uznemiravanje pčela na taj način posebno pogubno. Zbog toga ih proveravajte redovno iako ste već na jesen obezbedili zaštitu. 

Pretopiti stare voštane okvire

Odlična je ideja imati nekoliko dodatnih rezervnih košnica, njih pripremimo tokom zime. Postoji mnogo razloga zašto može biti korisno imati u pripremi dodatnu opremu ili košnicu.

Stare tamne izvrcane voštane okvire treba da pretopimo. Jedna stvar koju svaki pčelar mora da zna jeste da odluči koliko košnica želi da ima. Da biste pravilno očistili okvire nakon mehaničkog čišćenja dobro ih je kuvati u vodi sa kaustičnom sodom. Ako vam je to komplikovano možete koristiti neki od nastavaka u njega staviti okvire i sve skupa staviti ispod posude u kojoj vri voda. Vodena para će učiniti ostalo za vas. Okviri tada nakon sušenja mogu dobiti novu satnu osnovu i spremni su za novu sezonu.

Miloš Trajković od šegrta na pčelinjaku do učitelja

Pčelar početkom godine odlučuje sa koliko će zajednica pčelariti pa prema tome i priprema opremu uključujući i košnice i okvire. Ako ostane isti ili manji broj, postoji uvek mogućnost dodatne zarade od prodaje košnica, matica ili samih zajednica.

Faktori za određivanje potencijalnog broja košnica u pčelinjaku su: zemljište, okolni usevi, izvori vode, slobodni vremenski resursi pčelara, kapacitet prostora za košnice i slično.


Tagovi

Pčele zimi Pčelinjak u januaru Zaleganje prvih jajašaca Pročisni let


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB