Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matična mleč
  • 28.11.2020. 14:00

Matičnu mleč uzimajte od proverenih pčelara jer je nestručno rukovanje čini štetnom

Stvaraju je mlade pčele radilice, a nutricionisti smatraju da je savršena hranljiva namirnica. Zahvaljujući svom bogatom sastavu, ona je i izuzetno lekovita.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy (ilustracija)
  • 230
  • 95
  • 0

Matična mleč je izvanredan pčelinji proizvod koji se dobija direktno iz košnice. Sadrži mnogobrojne korisne materije koje izuzetno povoljno deluju na ljudski organizam. Nutricionisti za nju kažu da je najbolja namirnica koja nas hrani, leči i oporavlja celo telo.

Proizvod mladih pčela radilica

Nastaje kao produkt mladih pčela radilica. One proizvode matičnu mleč od polena, cvetnog nektara i vode i izlučuju je kroz svoje žlezde. Osnovna namena ovog pčelinjeg proizvoda je ishrana matice. Obične radilice ne jedu matičnu mleč i žive tek nekoliko meseci. Za razliku od njih pčelinja matica živi preko pet godina zahvaljujući ishrani matičnom mleči. To govori kakvo je njeno delovanje na zdravlje i dugovečnost. Po sastavu je kremasta, gusta tečnost mlečno bele boje.

Kako pčelarstvo u Srbiji vide mladi?

Takođe je bogata mnogim korisnim i lekovitim materijama. Sadrži razne vitamine, minerale, mnogobrojne aminokiseline, ugljenohidrate, materije slične hormonima, belančevine i brojne druge. U njenom sastavu mogu se pronaći svi vitamini, a odlikuje se posebno visokim udeom vitamina B5 i B6, za koje se smatra se da je najveći u odnosu na sve druge namirnice.

Malo je reči koje bi opisale svu njenu lekovitost. Međutim, kada je kupujete, neka to bude od proverenih pčelara. Na njen kvalitet i lekovitost deluju razni faktori. Veoma je važno poznavati: starost, područje pčelarenja, kako je sakupljana, čuvana i kako se upotrebljava. Svi ti podaci su pokazatelji da li se radi o kvalitetnom proizvodu. Matična mleč je osetljiva namirnica i pčelar treba imati znanje i iskustvo u sakupljanju i čuvanju. Nestručna manipulacija rezultiraće nekvalitetnim pa čak i štetnim proizvodom.

Višestruki benefiti njenog korišćenja

Ona obezbeđuje miran san, smiruje nervozu, jača organizam i poboljšava imunitet. Kod sportista i bolesnih, pomaže kod oporavka. Pomaže u eliminaciji slobodnih radikala i raznih otrova iz organizma. Smanjuje probleme tokom meno i andropauze. Koristi se kod problema sa raznim oboljenjima, od neuroze pa do tumora. Onkološki pacijenti lakše podnose hemoterapiju i zračenja. Kao i sve prirodne preparate i nju je preoporučljivo koristiti u dogovoru sa svojim lekarom.

Koji su osnovni uslovi za organsko pčelarstvo?

Jedan od načina primene je da se pomeša sa medom i tako se iskoristi lekovito delovanje oba pčelinja proizvoda. Zatim se može nakapati direktno ispod jezika. Na taj način se brzo apsorbuje i ulazi direktno u krvotok. Takođe se može koristiti rastvorena u 20 ili 40-procentnom alkoholu u vidu tinkture.

Različite su mogućnosti upotrebe matične mleči, a danas postoje i mnogobrojni proizvodi na njenoj bazi. U prodaji se mogu pronaći razni sirupi, mešavine sa medom, lekovitim biljem, razne tinkture, bombone, kreme i drugo.


Tagovi

Matična mleč Pčele radilice Pčela matica Provereni pčelari Lekovito delovanje Pčelarski proizvod Lekovito bilje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.