Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogon meda
  • 17.07.2020. 10:00
  • Šumadijski okrug, Rača

"Naš med" počinje otkup neograničenih količina bagremovog i šumskog meda

Neophodno je da se navede i da li je potpisan Ugovor o licenci za pristup Standardu kvaliteta "Dobra pčelarska praksa", sa datumom potpisivanja ugovora jer kada se pojavi kupac, taj med imaće veću otkupnu cenu. 

Foto: Biljana Nenković
  • 1.400
  • 89
  • 0

Nakon što je bilo najavljivano da će Pogon "Naš med", posle probnog rada, krenuti sa plasmanom meda od avgusta, izgledno je da će se to ipak desiti već krajem jula pa shodno tome pčelari bi trebalo da što pre prijave neograničene količine šumskog koji predstavlja mešavinu šumskog meda sa drugim medovima (na primer mešavine u kojima dominira pravi livadski med neće biti prihvaćene) kao i pravog bagremovog meda, koje se trenutno najbrže mogu prodati po prihvatljivim cenama, navode u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). 

U okviru Pogona cena će se menjati u skladu sa potpisanim ugovorima, odnosno pariraće realnoj ceni meda na međunarodnom tržištu, u svakom momentu tokom godine. Za sada se to odnosi samo na onu u veleprodaji. U planu je da se razvije i maloprodajna cena na svetskom tržištu, onda bi se isto pravilo primenjivalo i na nju, što i jeste krajnji cilj Pogona.

Kako se prijaviti?

Potrebno je najkasnije do 10. avgusta (poželjno što ranije) da se dostave podaci o medu koji se nudi, a u prijavi koja se šalje elektronskom ili običnom poštom, obavezno je da se navede ime i prezime pčelara, naziv udruženja pčelara, preko koga je učlanjen u SPOS, adresa na kojoj se med nalazi, mobilni i fiksni telefon, kao i email adresa. Pored ovih podataka, treba još da se navede vrsta i količina meda koja se nudi (minimum 300 kg) sa navođenjem godine vrcanja (ako imate pravi livadski med sa planina, to se naznači kao posebna vrsta meda, mimo cvetnog). Takođe, neophodno je da se navede da li je potpisan Ugovor o licenci za pristup Standardu kvaliteta "Dobra pčelarska praksa", sa datumom potpisivanja ugovora jer kada se pojavi kupac, taj med imaće veću otkupnu cenu. 

Kontakt osoba je Ivan Ivić, 0646577833, nasmed.prodaja@gmail.com

Ako ponudu meda šaljete redovnom poštom, šaljite je na adresu:

Pogon "NAŠ MED", ulica: Solunskih ratnika br. 2, 34210 Rača

"Naš med" kreće sa plasmanom na veliko od avgusta

Cena koja će se plaćati za šumski med je unapred poznata i fiksna, odnosno 5,5 evra za kilogram, a za bagremov med još uvek nije moguće precizirati jer ona na tržištu neprestano raste (pre svega zbog najgore sezone bagrema u Mađarskoj u poslednjih 50 godina) i neće sigurno biti manja od 4,6 evra (što je u ovom trenutku realna tržišna cena), uskoro se očekuje da bude i veća, ukoliko se nastave aktuelni trendovi na tržištu. Dok dođe do plasmana bagrema, verovatno će biti sasvim drugačija, ali to će već definisati tržišni uslovi.


Tagovi

Pogon meda Otkup meda Cena meda Pravi med Neograničene količine Maloprodajna cena Svetsko tržište meda Ivan Ivić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.