Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 07.08.2020. 10:30

Od 10. avgusta uzorkovanje meda u račanskom Pogonu

Od svakog pčelara uzimaće se jedan zbirni uzorak iz svih jedinica ambalaže u količini od jednog kilograma za bagremov med i 1,5 kg za šumski med, plus po 300 grama iz svake jedinice ambalaže, navodi se iz SPOS-a.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 115
  • 11
  • 0

Svi zainteresovani pčelari mogu da prijave sve vrste meda za predaju koje imaju na raspolaganju još do 10. avgusta, kada će ekipa novotovorenog Pogona "Naš med" krenuti u uzorkovanje meda, naglašeno je na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

"Uzorkovanje će biti odrađeno u najkraćem mogućem roku, a med će se uzorkovati u postojećoj ambalaži, iz tehničkih razloga, a svaka kanta ili bure će nakon uzorkovanja biti zapečaćeno specijalnim plombama "Našeg meda". Na licu mesta, prilikom procesa, aparatom će se meriti boja meda u svakoj ambalaži posebno" ističe se. 

"Naš med" kreće sa plasmanom na veliko od avgusta

Od svakog pčelara uzimaće se jedan zbirni uzorak iz svih jedinica ambalaže u količini od jednog kilograma za bagremov med i 1,5 kg za šumski med, plus po 300 grama iz svake jedinice ambalaže. Preporučuje se pčelarima da med pre uzorkovanja preruče u ambalažu u koju staje veća količina meda. 

Plaćanje meda nakon potpisivanja ugovora

Ako je došlo do izdvajanja tečne faze meda na površini jedinice ambalaže, pčelar mora taj tanak sloj tečnog meda da ukloni pre dolaska uzorkivača Pogona.

"Ako pčelar pored bagremovog i šumskog meda ima i druge vrste meda (pravi livadski, lipov, suncokretov i druge), ako želi, uzorkivači će i za taj med uzeti uzorke, iako za sada nemamo cenu za taj med, ali ćemo je u dogledno verovatno imati, pa će pčelarima biti ponuđena", naglašeno je na sajtu SPOS-a.

"Naš med" počinje otkup neograničenih količina bagremovog i šumskog meda

Ako analize pokažu da uzorkovani med odgovara zahtevima kupca, plaćanje meda biće obavljeno nakon potpisivanja ugovora, u 100-procentnom iznosu pre preuzimanja meda od strane "Našeg meda", odnosno pre izlaska meda iz domaćinstva pčelara. 

Obavezan RS broj

Pčelari će biti obaveštavani o što približnijem terminu dolaska uzorkivača, najčešće vrlo precizno, nekoliko dana pre njihovog dolaska, telefonskim pozivom

"Pošto po novim propisima niko ne može predati med na otkup bez RS broja, Pogon će i kod pčelara bez RS broja uzorkovati med, ali pčelar mora pod hitno uputiti zahtev Upravi za veterinu, i za oko 20 dana dobiće rešenje o dodeli RS broja, tek tada će med moći da bude otkupljen."

Detaljnije o uslovima prijave i predaje meda, RS broja, kao i cenama meda možete pročitati više na sajtu SPOS-a.


Izvori

SPOS


Tagovi

SPOS Med Plasman meda Uzorkovanje meda Predaja meda Plasman meda Pčelari Srbije Šumski med Bagremov med Lipov med


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...